Primul concurs de vinuri din soiul autohton Fetească regală, derulat în data de 3 iunie la wine barul bucureștean Corks, de Ziua internațională a acestui soi, și-a desemnat campionii: Fetească regală “Liliac” 2023, de la crama cu același nume din localitatea Batoș (Jud Mureș) – la categoria soi pur, sec; “Motiv” 2023, de la Crama Ceptura, din podgoria Dealu Mare (Jud Prahova) – la categoria asamblaj (Fetească regală și Chardonnay); Schwaben Wein 2023 (se pronunță ȘvabănVain, insistă producătorii 😂), de la Cramele Recaș (Jud Timiș), un vin cu preț de piață de aproximativ 15 lei!!! – la categoria soi pur demisec. În plus, un premiu special a fost acordat unui vin din 1969 la categoria vinotecă, vin prezentat la concurs de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare în Viticultură și Vinificația Pietroasa, din Dealu Mare (Jud Buzău). În aceeași seară, wine barul Corks a găzduit și un eveniment tematic pentru consumatori, în care au fost degustate peste 10 dintre vinurile înscrise în competiție.
În total, 33 de vinuri înscrise de către cramele producătoare sau procurate de organizatori de pe piață, provenind din toate regiunile viticole ale României, au participat la evaluările făcute de cei 14 specialiști care au compus comisiile de jurizare. Concursul a fost organizat de Asociația Winelover România și publicația Vinul.ro, iar două dintre cele 4 vinuri medaliate menționate mai sus au provenit din achizițiile făcute de către organizatori – care prin numărul de probe analizate nu și-au propus să emită pretenții de exhaustivitate la nivel național în privința evaluărilor făcute asupra acestui soi.

“Asociația Winelover România a fost creată la inspirația mișcării internaționale Winelover, care grupează iubitori ai vinului și profesioniști din toată lumea, astfel încât relațiile și afilierea noastră de idei la această grupare ne-a permis și ne permite să comunicăm eficient valorile soiurilor românești (nu doar ale Feteștii regale) – sens în care am publicat deja primele 2 volume dintr-o serie în engleză dedicată de specialiști străini regiunilor viticole ale țării noastre, Wine Secrets of Romania”, a mai arătat Stoenescu. El a mai arătat că publicarea primelor volume s-a făcut cu ajutorul unor finanțări private, din afara sectorului vitivinicol. De-a lungul timpului, Asociația Winelover România a prezentat în numeroase ocazii soiurile românești membrilor străini ai mișcării internaționale Winelover, care au și adoptat, în cadrul unor ceremonii simbolice, butuci de viță-de-vie din România, asumându-și misiunea de a deveni „goodwill ambassadors” ai vinurilor de la noi din țară pe plan extern.
2024, Anul de Fetească: “E curată, românească”!
“Ne facem bucuroși datoria de vehicul de comunicare de nișă și de co-organizator al concursului de Fetească regală din convingerea că vinul românesc are ceva interesant, unic, de transmis. Vinul – pe care-l vedem ca parte integrantă din gastronomia de pe actualul teritoriu al României – reprezintă o valoare identitară pentru țara noastră și vorbește pe înțelesul oricui despre geografia, clima, istoria, oamenii și obiceiurile de pe aceste meleaguri și contribuie semnificativ la conturarea așa-numitului “brand de țară” despre necesitatea căruia vorbim atât de mult”, a precizat Cezar Ioan, fondatorul publicației de specialitate vinul.ro și co-organizator al concursului de Fetești regale. El a mai arătat că publicația pe care o conduce a lansat, la începutul acestui an, o campanie de promovare a soiurilor românești sub titulatura “Anul de Fetească / E curată, românească!”, la care au fost invitați să adere producători și distribuitori de vinuri, HoReCa și pasionați ai acestui produs.
Data de 3 iunie a fost proclamată solemn drept Zi internațională a Feteștii regale în 2021, la Mediaș (zona de origine a soiului), în prezența reprezentanților autorităților locale și a membrilor corpului diplomatic străin acreditat în România, prin semnăturile a 100 de reprezentanți ai industriei producătoare și distribuitoare, ai asociațiilor de iubitori de vinuri, ai degustătorilor autorizați și asociațiilor de somelieri. Soiul Fetească regală, apărut în Transilvania din părinții străvechi Fetească albă și Frâncușă în urmă cu mai puțin de un secol și jumătate, este în momentul de față cel mai plantat soi alb de struguri pentru vin din România și este vinificat de majoritatea cramelor din toate regiunile viticole ale României. Datorită valorii sale tehnologice și calităților organoleptice, el este creditat de către specialiști cu o deosebită versatilitate, care-i permite să dea naștere la vinuri seci, demiseci, demidulci și dulci, atât liniștite de consum curent cât și unora apte să evolueze odată cu învechirea la sticlă, ca și unor vinuri efervescente cu calități unice. Mai este cunoscut sub numele de Dănășană / Dăneșană / Fetească de Daneș, Kiraileanka, Galbenă de Ardeal, Koenigsast și altele, fiind în prezent cultivat și în câteva alte țări în afară de România.
Juriul competiției din 3 iunie 2024 de la Corks a fost compus din:
Prof Dr Arina Antoce, USAMV București – președinte de comisie
Diana Pavelescu, DipWSET, ONVPV – președinte de comisie
Drd Cornel Baniță, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, USAMV București
Marian Timofti, somelier, președintele Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați
Liviu Gheorghe, DipWSET
Cosmin Dragomir, scriitor, jurnalist, eurosomelier
Ovidiu Logigan, owner Corks, master în Viticultură și Vinificația USAMV București
Cătălin Mahu, owner al lanțului de restaurante La Mama
Sergiu Nedelea, somelier, fondator WineTaste School
Marius Dănăilă, oenolog ANNWINE
Radu Rizescu, distribuitor de vin, căpitan-manager al echipei naționale câștigătoare a Concursului Mondial de Degustări pe Nevăzute
Radu Rizea, jurnalist și somelier, Wines of Romania
Mirela Mateescu, co-fondator A46Venue, managing partner VinOriunde.ro
Ștefan Chirițescu, Chief Marketing Strategy Officer la McCann Worldgroup Romania, ex-Marketing Manager la Cramele Cotnari