40 de degustători autorizați, enologi din regiune, bloggeri de vin, somelieri și ziariști de specialitate au participat sâmbătă, 27 februarie 2016, la Cotnari, la evaluarea a 75 de vinuri din recolta 2015, în cadrul celei de-a patra ediții a concursului pentru desemnarea “Campionului podgoriei” cu același nume. Juriul a fost condus de Dan Boboc, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România.
Scopurile evenimentului sunt multiple: crearea unei competiții interne între producătorii din zonă; verificarea anuală a evoluției calitative a vinurilor și practicilor enologice din regiune; evaluarea calității generale a recoltei; atragerea de vizibilitate pentru vinurile de Cotnari, înainte ca recolta să fie pusă pe piață.
Ca o observație personală în urma evaluărilor, dar împărtășită de mulți dintre cei prezenți, chiar dacă anul acesta campionul ediției a fost desemnat un vin roșu din Fetească neagră – ce va fi pus pe piața de Casa de Vinuri Cotnari după învechirea la baric și la sticlă, sub numele de Castel Vlădoianu – 2015 este foarte promițător pentru Grasă: toate loturile din acest soi puse în degustare s-au dovedit vinuri cu o structură puternică dar catifelată, aciditate remarcabilă și intensitate aromatică.
În afară de campion, ca în fiecare an, au mai fost alese alte zece vinuri care s-au remarcat în cadrul jurizărilor, pentru a fi trimise la diverse concursuri naționale și internaționale.
- De la Cotnari SA:
Cupaj alb Blanc de Cotnari
Fetească albă demidulce
Grasă de Cotnari demidulce
Tămâioasă Românească dulce
2. De la Casa Vărzari:
Tămâioasă Românească demidulce
3. De la Casa de Vinuri Cotnari:
Fetească neagră roze
Tămâioasă Românească Domenii
Grasă de Cotnari Colocviu
Tămâioasă Românească Colocviu
Busuioacă roze Colocviu
Fotografii de Silviu Fenea / B1Studio Iași.