Festivalul artelor vizuale, al viei si vinului – Oenovideo 2012

In perioada 31 mai – 3 iunie, in localitatea Aigle, in Elvetia a avut loc festivalul artelor vizuale, al viei si vinului Oenovideo 2012. Anual festivalul isi schimba propunand-si astfel sa faca in timp un tur al zonelor vitivinicole din Europa. Publicul, profesionistii ai vinului, ai cinematografiei si fotografiei s-au intalnit anul acesta in Elvetia pentru a-si satisface curiozitatea si “a se lansa intr-o panorama a productiei cinematografice si fotografice din domeniul vitivinicol”.

Publicitate
IWCB

Pentru sectiunea cinematografiei s-au inscris 114 filme cu tema vitivinicola, din noua tari, dar dintre acestea doar 28 au fost selectate pentru competitie. Pe langa Marele Premiu, au fost premiate sase filme la diferite categorii, la care s-au adaugat doua mentiuni, premiul publicului si patru premii ale partenerilor. Rularea celor 28 de filme a avut lor la Cinematograful Triplex Cosmopolis din Aigle in prezenta membrilor juriului si a participantilor la festival. Presedintele juriului de anul acesta a fost renumitul actorul de cinema, televiziune si teatru, Claude Brasseur.

Premiile editiei 2012

Publicitate
IPPU

Trofeul special al Marelui Juriu a fost oferit lung metrajului Terre d’Oportunitats produs de relizatorul spaniol Roger Roca.

Cel mai bun lung metraj – Les Cabotines, Le Vin Féminin, realizator Fiona Cunningham-Reid, Marea Britanie  

Cel mai bun scurt metraj – Amsterdam, realizator Philippe Etienne, Franta

Cea mai buna imagine – Rupi del Vino, realizator Ermanno Olmi, Italia

Cel mai bun scenariu –  El camino del Vino, realizator Nicolas Carrera, Argentina

Cel mai bun film la categoria “Promovarea Vanzarilor” a fost considerat filmul elvetian Vin Vaudois, un instant de seduction, al relizatorului Vincant Graenichev.

Iar pentru profesionisti a fost premiat filmul La science et le vin, un nouveau pacte, al lui Francois Xavier Vives.

Pe langa aceste premii au mai fost acordate doua mentiuni speciale Patrimoine si Engagement. Prima mentiune a fost oferita lung metrajului Mother Vine realizat in Portugalia, de catre americanul Ken Payton, iar a doua mentiune a fost oferita scurt metrajului Grenouille d’hiver, al realizatorului Sow Slony in care Gerard Depardieu joaca rolul viticultorului.

Premiul publicului a fost acordat filmului italian Senza Trucco, le donne del vino naturale, lung metraj al realizatoarei Giulia Graglia.

In paralel cu acest festival s-a desfasurat si expozitia de fotografie pe tema “Toate culorile de struguri in vin”. Douazeci de fotografii finaliste, din cele 100 expuse, au intrat in finala. Una dintre ele a primit Marele Premiu International al Fotografiei Viei si Vinului 2012 oferit de Bayer CropScience si Revista Enologilor. Castigatorii categoriei amatori vor fi recompensati cu cate un stagiu de trei zile de fotografie in studiourile Scolii tehnice de fotografie (CE3P), creata in 1971 in regiunea pariziana si care are la activ deja peste 5000 de fotografi profesionisti.

Pana pe data de 18 iunie cele 100 de fotografii vor fi expuse la Chateau Aigle. Tema deja lansata pentru viitoarea editie a expozitiei de fotografie din 2013 este “Degusta si sarbatoreste vinul pe 5 continente“.

Forum D’oenologie, organizatorul acestei manifestari culturale, este o asociatie dedicata imaginii culturale si pedagogice a viei si vinului. De la crearea sa din 1981 si-au asumat misiunea de a organiza manifestari si intalniri in serviciul artelor si al meseriilor vitivinicole. Unul din rolurile principale este acela de imbunatatire a imaginii acestei filiere, declara organizatorii.