Un concept solid – în care-și găsesc locul peste 900 de produse, peste 100 de crame din România și din străinătate – un spațiu expozițional hotelier modern și generos (Kronwell, gazdă excelentă!), perfect funcțional, pentru ca un număr mare de vizitatori să se simtă confortabil să descopere (sau să redescopere) plăcerea întâlnirii cu vinurile și cu oamenii din spatele lor. Mai adaug un oraș care exercită fascinație turistică și – foarte important! – un concurs de profil de natură să stârnească interesul publicului față de etichetele proaspăt medaliate. Pe scurt, „Vin la munte” – un festival și un concurs pe care amatorii de vin din toată țara trebuie să le aibă cu roșu în calendar.
Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului „Vin la munte” 2024: 9 vinuri cu Mare Medalie de Aur (7 românești) și 2 distilate Beciul Domnesc
Dealu Mare a fost podgoria cu „cel mai mult Mare Aur” (4 premii): un vin alb – Sauvignon Blanc Gramofon Wine 2021, și trei roșii – Cabernet Sauvignon ANNO 5 Penumbra 2020 de la Licorna Winehouse, Merlot Rezerva 2019 de la Domeniul Aristiței, Pinot Noir DFR 2019 de la Domeniile Franco-Române. A urmat vestul țării – cu 2 Mari Medalii de Aur pentru Feteasca neagră 2021 de la Aramic, din Silagiu, și Cabernet Sauvignon Menessi 2021 de la Miniș Winery – și Dobrogea, cu 1 Mare Medalie pentru Chardonnay de gheață 2014, de la Crama Darie.
Doi producători italieni i-au flancat pe românii de Mare Aur: Gerardo Cesari, cu un Lugana 2022 Cento Filari, și Vini Centanni, cu un Pecorino 2022 Canapale.
Beciul Domnesc și-a adjudecat 2 locuri pe cel mai înalt podium cu 2 distilate: Miorița XO și Miorița XO 25.
Au urmat 24 de Medalii de Aur pentru crame românești deja enumerate mai sus, ca și pentru unele autohtone mai puțin cunoscute (am notat Banu Craiovei, Crama din Dealu cel Mare și HB Wine) sau mai consacrate (alfabetic: amb Winery, Beciul Domnesc, Budureasca, Crama Darie, Crama Gîrboiu, Crama Hamangia, Crama Hermeziu, Crama Viișoara, Domeniile Alexandrion Rhein, Domeniile Averești, Domeniul Aristiței, Viile Metamorfosis, Vinaltus). Alte 19 Medalii de Aur au fost obținute de 6 crame din Italia (Cantina di Trento, Cantina Sociale di Trento, Cavazza, Purocentanni, Tenuta Romana, Vini Centanni) și 3 din Republica Moldova (Aurelius, Cricova, Purcari). Alte 87 de probe au primit Medalii de Argint.
Dincolo de festival și de concurs – o comunitate „Vin la munte”!
Cu mențiunea că festivalul a prilejuit și evenimente de profil (masterclass-uri, demonstrații culinare, beri artizanale) și culturale (expoziție de pictură, recital de poezie, carte), o caracteristică pe care am reținut-o și am semnalat-o inclusiv în cuvântul de bun venit pentru care organizatorii mi-au făcut cinstea să-mi încredințeze și mie microfonul a fost faptul că „Vin la munte” agregă an de an o comunitate tot mai puternică. Încă din trenul care m-a purtat de la București la Brașov am revăzut figuri cunoscute dintre pasionații vinului din Capitală, iar odată ajuns la salonul oficial și apoi la întâlnirile informale „de după”, în oraș, am avut plăcerea să întâlnesc oenofili din mai multe orașe, pe care-i știam de la diferite evenimente. De asemenea, am regăsit mulți HoRecari și iubitori serioși ai vinului din Brașov și din împrejurimi – ceea ce mă face să cred că piața de profil e bine servită de conceptul lui Daniel Bichir (foto sus) pe toate palierele de interes.
De altfel, senzația mea se vede confirmată și de sponsorii și partenerii care se adună în jurul evenimentului organizat de Le Sommelier Depot: Selgros România, Kronospan, Bilancia, Țiriac Auto, Dragon Star Curier, Hotel Kronwell, Camera de Comerț și Industrie Brașov, Uniunea Scriitorilor din România, OSR 2011, OEVE Consulat România, Rock FM, Info 1 TV Brașov, NewsBV.ro.