Falsurile, mai usor de depistat

Oamenii de stiinta francezi au pus la punct un sistem de analizare a vinului care poate dezvalui cu exactitate originea si varsta baricurilor intrebuintate in procesul de maturare. Utilizand analize spectrometrice, corelate cu semnatura chimica a lemnului si a terenului pe care acesta a crescut, cercetatorii pot determina cu exactitate padurea din care a fost extras lemnul de baric si care este varsta reala a recipientului, informeaza Decanter.

Publicitate
Uleiuri

Semnatura chimica a lemnului este data de compozitia solului, de flora de licheni specifica si de specificul meteorologic al fiecarui an. Determinarea varstei lemnului este esentiala in descoperirea falsurilor de lux, o plaga ce pare sa fi atins aproape 5% din inteaga piata a vinurilor superpremium. Scandalurile legate de vinurile false au culminat anul trecut, cand multimiliardarul William Koch a dat in judecata casa de licitatii Acker Merral dupa ce a descoperit ca cinci vinuri achizitionate erau falsuri. Acker Merall a pierdut procesul si a trebuit sa plateasca despagubiri de 107.000 de dolari.

Originea si varsta lemnului devin, de asemenea, subict de controversa in cazul companiilor de renume care se lauda cu sursa unica si istorica a stejarului, cu trimitere directa la intelungata si nealterata traditie a producatorului si, de fapt, baricurile provin din tari din estul Europei sau chiar din SUA.

Publicitate
IPPU