Dragomir Winery Estate, unul dintre cei mai apreciati producatori de vinuri din Bulgaria, si-a facut oficial intrarea pe piata din Romania, in cadrul unei serii de evenimente organizate la mijlocul lunii mai, in Bucuresti, Brasov si Sibiu.
Crama mica, de tip boutique, Dragomir Winery a impresionat pasionatii de vinuri din tara vecina, si nu numai, atat prin vinurile scoase, cat si prin atitudinea adoptata fata de acest produs. Dorinta de a se diferentia de celelalte crame bulgaresti, i-a determinat pe Valeri Mektupchian, Natalia Gadjeva si Konstantin Stoev, cei trei coactionari ai companiei, sa propuna un stil de vinificare inedit, aproape experimental, sustinut si de o strategie de marketing si pozitionare inovatoare. Astfel, in afara de calitatea si constanta portofoliului, ce reflecta in egala masura terroir-ul cramei de langa Plovdiv si amprenta vinificatorilor, linia Dragomir se bucura de o prezentare eleganta si un design deosebit al etichetelor.
Odata cu intentia de a intra pe piata romaneasca, a aparut si necesitatea infiintarii unei divizii locale, astfel ca in urma cu cativa ani a fost creata Dragomir Winery Romania, divizie condusa de Radu Stanescu.
Primul eveniment de prezentare al vinurilor Dragomir a avut loc in Bucuresti, la degustare alaturi de vinificatorii Natalia Gadjeva si Konstantin Stoev, participand mai multi manageri de restaurante si magazine specializate, somelieri, pasionati de vinuri si reprezentanti mass-media. Potrivit reprezentantilor Dragomir, pe piata romaneasca vinurile vor avea parte de acelasi regim ca in Bulgaria, ele fiind comercializate doar in restaurantele de top si cateva magazine specializate. Produsele Dragomir Winery vizeaza segmentul super-premium, cantitatea produsa anual fiind de numai 60.000 de sticle – dintre care 10.000 reprezentand colectii private, vinuri comercializate sub patru marci: Pitos, Karizma, Sarva si All in one.
Inainte de degustare propriu-zisa a vinurilor, facuta de somelierul Sergiu Nedelea, Natalia Gadjeva a tinut sa specifice ca ceea ce primeaza pentru crama bulgareasca este constanta stilului de la o recolta la alta: „Ne place sa facem experimente, dar este foarte important sa pastram acelasi stil, ca sa nu ne dezamagim consumatorii, de aceea proportia de soiuri din cupaje este diferita de la o recolta la alta”.
Startul l-a dat de Sarva Rose 2011, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Shiraz si Rubin, cu arome intense si exotice, cu un gust expresiv si foarte direct, cu senzatii de grapefruit, banana si piersica. Acesta a fost urmat de Chardonnay Karizma 2010, un vin elegant, cu greutate, ce impresioneaza prin notele de vanilie, banane si alune prajite, si prin gustul catifelat, onctuos, cu final mineral si aciditate bine integrata. Vinurile rosii prezentate, Sarva 2008 (cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot si Syrah) si Pitos 2007 (Cabernet Sauvignon si Merlot) au oferit celor prezenti adevarata dovada a talentului vinificatorilor. Vinuri intense si elegante, acestea au impresionat prin structura atletica, prin amprenta aromatica si prin personalitatea aparte.