Dosar Vrancea: Constantin Girboiu: „Singura solutie pentru Vrancea, centralizarea vinificarii“

In urma cu doi ani, Crama Girboiu se impunea printre bucurestenii iubitori de vin ca fiind primul producator al unei Sarbe competitive, cu aer modern, de Lume Noua, insa cu o specificitate seducatoare, in ciuda unui mic rest de zahar. A urmat, in 2010, un Sauvignon Blanc „de dictionar“, cu siguranta unul dintre cele mai placute vreodata in Romania. In 2011, odata cu lansarea liniei premium, Bacanta, se poate spune cu certitudine ca Crama Girboiu a devenit primul producator de calitate din Vrancea. Despre eforturile facute pentru a atinge acest prag, dar si despre planurile de viitor ale producatorului din Vrancea, Vinul.Ro a sta de vorba cu proprietarul cramei, Constantin Girboiu.

Publicitate
Uleiuri

Cum arata, la aceasta ora, structura podgoriei?

S-au strans 198 de hectare, compacte. Dintre acestea. 75 au fost replantate cu ajutorul programului de reconversie. In via noua, care are varsta intre 1 si 5 ani, am plantat Sauvignon Blanc, Sarba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Traminer si Shiraz. In via veche mai avem Merlot, Riesling, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Aligote si Sarba. Per total, avem o capacitate de productie de 200 de vagoane si o capacitate de depozitare de 250 de vagoane.

Publicitate

La cat se ridica investitiile de pana acum?

Totalul, adunand resursele proprii si finantarile venite prin SAPARD si FADR, se ridica la 4 milioane de euro, pentru partea de combinat. La vie au fost fondurile de reconversie, cu sumele standard per hectar.

Ati colaborat, la momentul primei Sarbe, cu consultantul Mariana Ochean. Cine se ocupa acum de vinificare?

Avem un tehnolog foarte promitator, Valentin Sercovschi, din Republica Moldova, venit in Romania via Crama Ceptura. El lucreaza vinurile, sub indrumarea lui Sergiu Vantu.

„NU A CERUT NIMENI CA VINURILE SA FIE EXCELENTE CA SA OBTINA DOC“

Chiar in timpul excursiei noastre prin Vrancea, ati gazduit degustarea ONDOV pentru acordarea denumirii de origine controlata unor vinuri din Vrancea. Cum s-au prezentat mostrele?

Nu pot decat sa spun ca imi pare rau ca nu ati participat… A fost destul de neplacut. Au venit reprezentantii ONDOV, ai Ministerului Agriculturii, ai ADAR-ului, producatorii… Nu pot decat sa spun ca unele vinuri nu meritau nici macar calificativul de vin de masa. Punctajele obtinute au fost deseori la limita, in final a fost refuzat DOC-ul pentru 6 vinuri dintre cele 44 care au fost degustate. Ar reprezenta cam un procentaj de 12%. Evident, au inceput scuzele – ca a fost un an prost, ca una, ca alta… Bine, bine, dar asta e valabil pentru vinurile din 2010. Cele din 2009 de ce au iesit prost? A fost un an excelent, unul dintre cei mai buni din ultima vreme…

Probleme de standarde, de igiena, de productie?

Nu a cerut nimeni ca vinurile sa fie excelente ca sa obtina DOC-ul, dar am avut vinuri pur si simplu murdare, cu mucegai, cu arome de polstif, vinuri despre care nu pot sa spun decat ca puteau.

Aici cum a fost 2010? La fel de prost?

In unele zone am pierdut si jumatate de productie. A fost o combinatie ciudata de calduri excesive si ploaie, iar strugurii aratau ca opariti. Pur si simplu cadea pielita de pe ei… Am avut o productie medie de aproximativ 6 tone la hectar. Dar ce a ramas, a ramas bun… Sa vedeti Sarba in fermentare! Zici ca fierbi soc!

„OAMENII NU VOR SA PLATEASCA PENTRU CALITATE“

Am mai auzit si in alte parti povestea cu via din Vrancea, care este ingrijita, bibilita, are tot ce e nevoie, insa lucrurile o iau razna in clipa in care se ajunge la vinificare… Ce se intampla, de fapt?

Unul dintre momentele critice este culesul, inainte de toate. Se culege in saci de plastic, sacii sunt lasati in soare, va dati seama ca se scurge must, care intra imediat in fermentare, se oxideaza… se duce de rapa totul. Pe de alta parte, nici nu au cum sa faca altceva, pentru ca e tot mai greu sa gasesti mana de lucru pentru cules. Si-asa se risca mult pierderea momentului optim de cules, daca ar mai fi si sa recolteze in ladite si sa fie transportati strugurii imediat la crama, n-ar mai apuca sa culeaga… apoi, care crama? Majoritatea producatorilor din Vrancea lucreaza in continuare cu polstif-uri. (vase de polistiren de inalta densitate care, teoretic, ar trebui sa fie neutre din punct de vedere aromatic, n.r.), si nici acelea nu sunt suficient de curate… Dar asta e, daca investesti in tehnologie, atunci trebuie sa recuperezi banii din pretul pe sticla. Aici intervine a doua problema, foarte mare: oamenii nu vor sa plateasca pentru calitate, pe ei nu ii intereseaza decat suma platita. Am avut clienti care imi cereau direct: „Da-mi un vin prost!“. E aberant! Macar sa incerce, sa intrebe de un vin corect, curat si ieftin, nu direct de vin prost. Inconstient, realizau ca e o legatura directa intre cat platesti si ce obtii, insa presiunea financiara era suficient de mare cat sa ceara direct vin prost.

Pentru Crama Girboiu, cum merg vanzarile?

Pentru vinurile imbuteliate, au inceput sa vina comenzi de la Selgros si Metro, mai ales pentru vinurile rosii din gama Varancha si pentru gama Crama Girboiu, de 1,5 litri. Altfel, de succes sunt bag-in-box-urile, unde cifrele arata destul de bine.

Ce se poate face pentru a imbunatati imaginea vinului vrancean? Controalele functioneaza?

Cine sa controleze? Ce sa controleze? Uitati-va la sosea, crama dupa crama… fiecare are cate un hectar si de pe hectarul ala vinde toata vara! E aberant, e batator la ochi… Singura solutie pe care o intrevad este centralizarea procesului de vinificatie, sa fie un singur punct de vinificatie pentru toti cei care au suprafete de, sa zicem, sub un hectar – pentru ca sunt foarte multi. Ar urma apoi impartirea vinului in functie de cantitatea de struguri adusa la vinificare.

Se intrevede asa ceva?

Nu o sa prind eu sa vad Vrancea curatata! Iar despre centralizare, nu e interesul celor mari sa ne unim. Solutia este sa promovam vinul bun. Si am avut surprize placute. Eu dau vin vrac in piata din Focsani cu 5 lei. Langa mine, da altul cu 3 lei. Pana si boschetarii au inteles diferenta: a venit unul si mi-a luat jumatate de litru, ca asa si-a zis el, decat sa bea un kil de vin prost, mai bine jumatate de litru de vin bun…

CRAMA GIRBOIU – MERA COM INTERNATIONAL
ADRESA: str. Orhideelor nr. 17/6, Focsani, Vrancea
TEL: 0237.232.079
FAX: 0237.232.079
E-MAIL: office@cramagirboiu.ro
WEB: www.cramagirboiu.ro
SUPRAFATA: 198 de hectare
SOIURI: Sauvignon Blanc, Sarba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Traminer si Shiraz

3 thoughts on “Dosar Vrancea: Constantin Girboiu: „Singura solutie pentru Vrancea, centralizarea vinificarii“

  1. Mare bun simt are acest om. Daca ar fi mai multi ca el, sa ridice vocea, lucrurile s-ar schimba in bine. Dar cine sa-i auda pe cei mici? ONIV? PNVV? Nu prea cred pt ca „cei mari” conduc aceste doua organizatii socio-profesionale si isi promoveaza propriile interese. acesta este un alt motiv pentru care piata vinului din Romania nu seamana nici macar cu cea din Bulgaria, ce sa mai zic despre Ungaria.

  2. @Cristian
    Absolut de acord. Sper din tot sufletul sa reuseasca, ca merita.
    Un comentariu la cules, din nou, ii dau dreptate: sint tari in care culesul strugurilor, in anumite zone, se face noaptea, si evident strugurii merg imediat la crama. Dar cine o sa inceapa culesul in Romania la 12 noaptea?

  3. Inca unul din „miracolele” marchetingului de vinuri in Romamia, in Metro vinurile Cramei Garboiu sunt mai ieftine cu circa 20-30% decat in magazinul propriu din Bucuresti!

Comments are closed.