Prima plantație BIO din România renaște sub administrarea noilor proprietari autohtoni. Liviu Grigorică semnează vinurile DFR (Domeniile Franco-Române)

Domeniile Franco-Române, prima plantație BIO de viță-de-vie din România, a intrat într-o nouă etapă, sub proprietate și management românesc

Din 2019, vechea cramă Domeniile Franco-Române din Săhăteni, Dealu Mare – renumită printre colecționari mai ales prin Chardonnay-urile și Pinot Noir-urile elegante în stil burgund produse de fondatorul Denis Thomas – a intrat în proprietatea unei echipe autohtone de investitori și manageri. Cu sprijinul enologului și consultantului Liviu Grigorică, aici se îmbină acum istoria locului cu moștenirea primei plantații BIO din România și cu o perspectivă de secol XXI – una care are în centru ecologia, energia regenerabilă și sustenabilitatea. Am stat de vorbă cu unul dintre noii proprietari, Mihnea Olariu (foto dreapta), care ne-a povestit despre legăturile istorice ale familiei sale cu această vie și despre planurile de viitor. Titlul, introducerea și intertitlurile aparțin redacției Vinul.ro.

Publicitate
IWCB
Mihnea Mihalache (stânga) și Mihnea Olariu (dreapta) spun că noii proprietari ai Domeniilor Franco-Române (DFR) abordează industria vinului cu o preocupare accentuată pentru agricultura sustenabilă și sănătoasă

Ce legătură există între nume ca Eminescu sau Conu’ Leonida și actualele Domenii Franco-Române din Dealu Mare?

– Mihnea, vinul e o pasiune mai nouă pentru tine sau există o istorie care te leagă de acest domeniu?

Viticultura este o moştenire de familie. Străbunicul meu, Alexandru Persu, a fost inginer agronom şi avea o moşie în Dealu Mare, care se întindea pe raza satelor Perşunari, Valea Scheilor şi Gura Vadului. Acesta s-a căsătorit cu Ecaterina Eminescu, fiica colonelului Matei Eminescu (fratele poetului naţional Mihai Eminescu) şi a Anei Condeescu, sora primarului Leonida Condeescu (celebrul “Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea”). Străbunica mea a fost crescută de către familia Taciu, doamna Taciu fiind sora Anei Condeescu. Familia Taciu nu a avut copii şi de aceea au avut grijă de nepoata lor. Dota primită la nunta acesteia este parte a moştenirii de familie. După război, străbunicii mei au fost nevoiţi să divorţeze şi să vândă din bunuri, pentru a nu fi încadraţi pe lista chiaburilor.

Publicitate

Începând cu 2002, familiei i se retrocedează aproximativ 45 de hectare de viţă-de-vie și urmează mai multe campanii de replantare şi întreţinere de care s-au ocupat părinţii mei, Marina şi Nicolae Olariu, prin societatea “Domeniile Persu Eminescu”. În această perioadă, am încercat, atât eu cât şi fratele meu, să-i susţinem pe părinţi şi am fost fascinaţi de universul viticulturii.

Noua siglă a companiei Domeniile Franco-Române se va regăsi pe gama de vinuri produse din 2019 sub semnătura lui Liviu Grigorică

Istoria de familie și înclinația noilor proprietari s-au regăsit în viziunea ecologică, sustenabilă, a lui Denis Thomas

Dacă aveaţi deja vie, de ce nu aţi făcut o cramă nouă? De ce aţi cumpărat o cramă veche?

Societatea “Domeniile Persu Eminescu” lucra via, iar roadele acesteia erau vândute, an de an, cramelor din Dealu Mare. După 15 ani de muncă la întreţinerea plantaţiei, părinţii noştri ne-au pus în vedere faptul că sosise momentul să preluăm administrarea viei. Munca depusă de părinţi pentru gestionarea, cu fonduri limitate, a celor 45 de hectare a fost titanică, având în vedere complexitatea lucrărilor din viticultură: coordonarea şi găsirea zilierilor, întreţinerea utilajelor, recoltarea etc. Din respect pentru efortul părinţilor nostri, nu am putut să ne gândim la o potenţială vânzare sau arendă a plantaţiei şi am decis să ne implicăm în acest proiect.

O parte din recolta anului 2018 a fost vândută către “Domeniile Viticole Franco-Române”. Atunci l-am revăzut pe Denis Thomas şi am aflat de dorinţa lui de a vinde crama. Iar pasiunea cu care Denis vorbea despre viticultura ecologică şi vinul produs la cramă ne-au inspirat sa ducem mai departe povestea lui. Mai mult, înclinaţia noastră către energia regenerabilă şi economia sustenabilă ne-a apropiat şi mai mult de viziunea lui Denis. Începând cu 2019, am preluat crama Domeniile Franco- Române împreună cu asociaţii mei, Mihnea Mihalache şi Andrei Pănoiu, şi cu sprijinul fratelui meu, Matei. Am adăugat acestui proiect un lucru foarte de preț, anume istoria familiei mele.

Gama Vigneron de la DFR grupează vinurile produse până în 2018 de către fondatorul primei plantații BIO din România, Denis Thomas

Agricultura BIO – viitorul “mainstream” în vinuri la nivel global

Care e viitorul viticulturii BIO în România? E doar o modă trecătoare?

Având în vedere pionieratul în viticultura BIO al lui Denis Thomas – care a certificat prima plantaţie ecologică în 2006 – credem că această tendinţă în viticultură poate fi sustenabilă economic. Desigur, randamentele nu sunt comparabile cu via tratată convenţional şi costurile de exploatare sunt mult mai mari. Faptul că în exploatarea plantaţiilor de viţă-de-vie BIO nu se introduc elemente dăunătoare climei este un argument pentru ca acest tip de viticultură să devină “mainstream” pentru toate vinurile de calitate, la nivel global, în viitorul apropiat.

Noi soiuri în portofoliul DFR, o împărțire clară pe game și proiecte pentru două noi categorii de vinuri. Fondatorul Denis Thomas rămâne parte din poveste

Ce aţi păstrat şi ce aţi schimbat în portofoliul de vinuri al cramei?

Domeniile Franco-Române lucrează 85 de hectare de vie, din care 51 de hectare sunt certificate ECOCERT. Prin mărirea plantaţiei s-au adăugat soiurile Fetească Regală, Fetească Alba, Merlot şi Cabernet Sauvignon. Vinul produs până în 2018 se regăseşte în gama „Vigneron – créé par Denis Thomas”: Chardonnay, Pinot Noir şi Fetească Neagră – vinuri exclusiv BIO. Vinurile obţinute începând cu recolta 2019, împreună cu enologul consultant Liviu Grigorică, sunt exclusiv “monocepage”, încadrate în gama DFR: Chardonnay BIO, Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Tămâioasă Românească, Merlot Roze, Merlot şi Fetească Neagră BIO.

Cât de curând, vom completa oferta noastră cu o gamă entry-level şi una super-premium. De asemenea, ne dorim să continuăm gama Vigneron, conform viziunii şi cu sfatul lui Denis Thomas, convinşi fiind că amplasarea viilor noastre şi terroirul din Dealu Mare ne vor ajuta să oferim clienţilor noştri produse de înaltă calitate.

Vom reveni cu detalii despre gamele Vigneron și DFR de la Domeniile Franco-Române într-un articol viitor