Denis Roland Billecart: “Pretul, ca taxa pe succes”

Billecart-Salmon se numara printre producatorii de vinuri care au avut o contributie importanta la cresterea notorietatii regiunii Champagne. Deseori, acest nume a fost alaturat luxului si elegantei, datorita stilului si calitatii vinurilor produse. Companie de dimensiune medie, infiintata in 1818, Billecart Salmon a reusit sa castige respectul consumatorilor, dar mai ales pe cel al competitorilor sai, prin faptul ca s-a adaptat evolutiei „timpurilor“ si a gusturilor, fara sa faca nici cea mai mica concesie in directia calitatii. La inceputul lunii decembrie, importatorul Vinimondo l-a avut ca invitat in Romania pe Denis Roland Billecart, coproprietar si director general al celebrei case, ocazie cu care a organizat la restaurantul La Bonne Bouche, din Bucuresti, o degustare cu patru dintre sampaniile acestei case (Billecart Salmon Brut Reserve, Billecart Salmon Brut Rose, Billecart Salmon Brut Sous Bois si Billecart Salmon Cuvee 2004). Toate vinurile au aceeasi caracteristica comuna, dar care confera unicitate stilului: eleganta. Cu toate ca sunt puternice, au o finete remarcabila, cu o impresionanta componenta mineral-acida si o perlatie catifelata. Brut Sous Bois este un cuvee unic, vinificat si maturat in totalitate in lemn, cu un echilibru impecabil intre notele de stejar si cele de flori si drojdii. La fel de atragator este si Brut Rose-ul, un vin delicios, cu o culoare vibranta si un gust catifelat, aproape cremos, datorita perlatiei sale vii.

Publicitate
IWCB

Pentru a intelege si mai mult care este filosofia si stilul vizat de aceasta casa producatoare, l-am „rapit“ pe Denis Roland Billecart de la degustare, pentru a ne raspunde la cateva intrebari.

Billecart Salmon este cotata printre cele mai bune sampanii din lume. De ce este aceasta Casa atat de speciala?

Publicitate

Din punctul meu de vedere, nu exista sintagma „cele mai bune sampanii din lume“! Cred ca in marea familie Champagne este loc pentru toata lumea, fiecare dintre producatori avand locul sau bine stabilit. Billecart Salmon se afla intr-un mic grup eno-gastronomic, de sampanii gastronomice. Imi place mai mult sa spun ca producem vin, decat sampanie! Intr-adevar, pentru multi, sampania inseamna perlatie. Dar perlatia nu este totul. Noi consideram ca facem vin in Champagne. Chiar ii sfatuim pe clientii nostri sa nu ne mai bea vinurile in pahare „flute“, sa foloseasca pahare de vin normale. De obicei, se spune ca astfel se pierde din perlatie, insa cand degustam nu urmarim doar bulele. Care este rolul acestora? De amplificare a senzatiilor aromatice, a aromelor. Aceeasi optica o veti gasi si la Ruinart, Louis Roederer sau Bollinger, concurentii nostri, dar cu care impartim aceeasi filosofie si tindem catre acelea si obiective.

Care sunt caracteristicile stilului Billecart Salmon?

Cel mai important lucru pentru noi, inca de la inceputurile companiei, a fost calitatea. A vinurilor si a strugurilor. Daca vrei sa faci un preparat gastronomic bun, trebuie sa ai ingrediente de calitate. Si totul pleaca de la baza, din vie. Noi avem undeva intre 33- 34 de hectare de vie, asa ca trebuie sa cumparam struguri, pentru ca productia noastra depaseste cantitatea pe care o vindem. Asa ca, pe langa faptul ca suntem concurenti, cu unii dintre producatorii din Champagne suntem si parteneri in acelasi timp. De asemenea, stilul Billecart este caracterizat de eleganta, pentru care depunem toate eforturile sa o atingem. Multi incearca sa scoata in evidenta notele de fructe, flori sau de drojdii. Chiar nu conteaza ce arome exprimi, daca vinul are eleganta, finete! Ne straduim sa producem sampanie de cea mai buna calitate, pentru ca nu ne dorim sub nici o forma sa compromitem numele de Billecart Salmon. Un produs bun reprezinta doar un bun inceput al unui plan maret!

Tinand cont ca pretul sampaniei este unul ridicat, care este categoria de consumatori pe care o vizati?

Se adreseaza celor care au putere de cumparare, pentru ca sampania este scumpa! In momentul, in care produsul este bun, calitatea este parte din pret, insa pretul trebuie sa o justifice! Atunci cand termini o sticla de sampanie si ti-o doresti pe a doua, inseamna ca acea sampanie isi merita toti banii. Pretul nu inseamna numai productie, inseamna si marketing! Si uneori, taxa pe succes. Sunt producatori care castiga la o sticla de sampanie chiar si 100 de Euro. Billecart Salmon castiga in jur de 20-30 de Euro, cu toate ca avem aceleasi costuri de productie. Nu sunt invidios pe acesti producatori, insa este important ca atunci cand dai bani pe o sticla de sampanie, produsul sa iti ofere placere. Daca nu iti face placere sa o bei, incearca altceva! Mai bine bei apa, deoarece este mai ieftina. Placerea de a consuma acest produs este cheia.

In ultima perioada, cererea de vinuri efervescente a crescut foarte mult, la fel ca si consumul de vinuri rose…

Adevarat! Insa sa stiti ca explozia consumului de sampanie a avut loc in anii 1960-1965, cand britanicii, si mai apoi americanii, au prins gustul regiunii Champagne. Am citit recent un articol despre evolutia consumului de vin in ultimii 20 de ani, atat vinuri linistite, cat si spumante. Este foarte interesant de vazut ca vinurile albe au ramas undeva la aceeasi cantitate – plus-minus doua procente; consumul de vinuri rosii a scazut cu 6-7 procente, pe cand consumul de rose a crescut cu aproape 15-20%. Prin 1968, cand a inceput moda rose-urilor in regiunea Champagne, bunicul meu sustinea ca va fi o moda trecatoare, care va disparea in doi-trei ani. Producatorii de atunci nu au crezut in viitorul acestei culori!

Are nevoie vinul de Champagne de o schimbare a mesajului?

Atunci cand promovam regiunea Champagne trebuie sa tine cont de schimbarile de clima din ultima vreme. Suntem intr-o continua evolutie, iar cu timpul totul se va schimba! Acum 30 de ani, data inceperii campaniei de recoltare era 15 octombrie. Acum este undeva la 15 septembrie. Anul trecut, in 2011, am inceput campania la sfarsitul lui august, pentru prima data in istoria companiei. Acest lucru nu este neaparat unul rau! De exemplu, am renuntat la saptalizare, adaosul de must concentrat in vin. Deoarece avem mai mult zahar in struguri si o aciditate mai mica am renuntat, in unele cazuri, si la fermentatia malolactica. Asa ca noua filosofie Billecart Salmon este sa producem sampanie fara saptalizare, fara fermentatie malolactica si fara licoare de tiraj. Traim o etapa importanta a evolutiei companiei. Este adevarat ca Billecart Salmon este o companie de familiei, cu o traditie in domeniu din 1818, insa, daca nu te adaptezi noilor conditii, daca nu inovezi, vei sfarsi prin a fi considerat arhaic, invechit. Nu spun ca asa este cel ai bine, dar spun ca este necesar.