Producatorii de vinuri si de baricuri de stejar neglijeaza riscul de contaminare cu „defect de dop” a vinurilor de la butoaiele de stejar in care stau la maturat, se precizeaza intr-un studiu realizat de catre cercetatorii francezi si care va fi dat publicitatii la sfarsitul acestei luni.
Potrivit studiului efectuat de catre chimistul Pascal Chatonnet, in cadrul laboratoarelor Excell din Franta, vinurile se pot contamina cu tricloroanisol, ciuperca vinovata pentru aparitia defectului de dop, si de la butoaiele de lemn. Chatonnet a declarat pentru Decanter.com ca au fost identificate cateva surse de contaminare in Franta, dar ca inca nu se stie sigur care este sursa lor de provenienta.
Aceasta descoperire nu a ramas fara ecouri in randul producatorilor de butoaie de stejar, reprezentantii Asociatiei „Tonneliers de France” catalogand studiul ca fiind „inexact si ofensator”. Studiul laboratoarelor Excell legat de contaminarea vinurilor cu TCA in faza de maturare in butoaie de stejar va fi publicat integral in urmatorul numar al publicatiei Journal of Agricultural and Food Chemistry. Reprezentantii Excell au mai declarat ca se crede ca infectia cu tricloroanisol are loc in perioada de uscare si maturare a scandurilor de stejar, insa nu au putut da detalii concrete legate de modul de contaminare a lemnului de stejar.
„Tonneliers de France” contrazice acest studiu, precizand ca aproximativ 0,04% din butoaiele de stejar comercializate de aceasta asociatie in ultimii trei ani au fost infectate cu TCA, ceea ce a reprezentat mai putin de 100 de recipiente din aproape jumatate de milion.