Dealu Mare, „bicle“ si sticle (galerie foto)

Articol de Vlad Grigore Tanasie / LoveWine.Ro //

Publicitate
Excursii

Biciclisti (9)Ce poate fi mai frumos decat sa petreci o zi de weekend cu oameni care iubesc natura, sportul si vinul. Plecand de la aceasta idee, anul trecut, Nicusor Cazan, cunoscut sub numele de „Cazan cu Vin“, a initiat „turul ciclist al cramelor“. Intrucat impartasim aceleasi idei legate de vin, mai ales, natura si sport, noua, echipei LoveWine.Ro, ne-a suras ideea de a participa la organizarea unui astfel de eveniment si ne-am alaturat lui Nicusor de la a doua editie. Turul ciclist al cramelor nu si-a propus sa fie o competitie propriu-zisa, in care sa conteze pregatirea fizica, echipamentul si la final sa aiba invingatori si invinsi. A fost gandit ca un eveniment la care toti participantii sa aiba ceva de castigat: o plimbare in natura, putin sport si degustarea unor vinuri bune.

Daca primele doua editii au avut loc in Dragasani, pentru cea de-a treia, am Davino (5)schimbat podgoria, alegand Dealu Mare, mai precis Ceptura. Am ales ca data ziua de 12 octombrie, iar traseul avea sa se desfa soare pe axa Davino – SERVE – Crama Rotenberg. Traseul de 22 km, cu un nivel de dificultate echilibrat, i-a purtat pe ciclisti, la urcare, pe o portiune „offroad“ de deal, iar la coborare pe soseaua plina de curbe stranse, care sa le pastreze intact un nivel decent de adrenalina. Desi o ceata laptoasa acoperea dealurile, cei 38 de ciclisti, ghidati de motto-ul evenimentului: “Invitat fiind la crama/ Am raspuns, ca bun crestin/ Printr-o scurta telegrama:/ Vin!“ (Pastorel Teodoreanu), s-au aliniat optimisti la start, in fata cramei SERVE. S-a plecat pe traseu pe directia Malu Rosu – Ceptura – Davino – SERVE – Crama Rotenberg. Prima oprire a avut loc la Davino, crama infiintata in 1999, una din povestile de succes ale acestei industrii. Aici am fost intampinati de Dan Balaban si Bogdan Costachescu, co-actionarii Davino, dar si de Calin Oarcas, unul din complicii nostri in organizarea acestui tur. Insotiti de cei trei, am facut turul cramei, oprindu-ne in sala tancurilor din inox, unde am degustat din noile vinuri albe ce urmau sa intre in cupaje: Feteasca Alba si Sauvignon Blanc. La finalul vizitei, echipa Davino ne-a facut o surpriza, organizand o verticala Domaine Ceptura Rouge, din recoltele 2007, 2008 si 2009. Dupa fotografia de grup, ne-am urcat pe biciclete si ne-am continuat drumul spre cea de-a doua crama, SERVE.

Publicitate

Serve (16)Aici am fost intampinati cu must proaspat din ultimii struguri culesi in campania din 2013. Dupa servirea pranzului pregatit de Terra Carpatica, amfitrionul nostru pus mereu pe glume, Dan Savulescu, a impartasit celor prezenti istoria primei crame private din Romania, secondat de enologul Aurel Rotarescu. In timp ce participantii degustau din vinurile de top ale producatorului, am organizat si festivitatea de premiere a celor mai buni trei ciclisti, trofeele oferite fiind realizate de BTC Glass Design. Turul ciclist Dealu Mare s-a incheiat la cea de-a treia crama de pe lista, unde am fost intampinati chiar de catre proprietarul Michael Rotenberg. La vederea ciclistilor intrand in curte, proprietarul ne-a marturisit ca a rememorat unele momente traite in tinerete in Napa Valley. In timpul degustarii am putut aflat povestea cramei, dar si dimensiunea pasiunii proprietarului pentru vin si vie, care l-a facut sa-si schimbe domeniul de activitate. Venit din domeniul IT, Michael Rotenberg este o figura aparte in peisajul producatorilor de vin din Romania. Crama sa, mai mica si mai tanara decat primele doua, are un aspect artizanal, ce-i confera proprietarului un aer de «maverick» in industrie.

Rotenberg (6)La finalul zilei, obositi si fericiti dupa o zi incarcata, ne-am indreptat spre Bucuresti cu gandul la ziua petrecuta in Dealu Mare si cu dorinta de a pregati turul din primavara. Ca o concluzie la cele vazute, vreau sa remarc organizarea foarte buna a fiecarei crame pentru primirea unui grup destul de numeros, deschiderea gazdelor, precum si pasiunea si determinarea pentru crearea unui vin mai bun decat cel facut cu un an in urma. La participanti am observat curiozitatea de intelege modul in care iau nastere vinurile, dar si bucuria de a-i cunoaste pe cei care le produc. Nu pot incheia articolul fara a multumi urmatoarelor persoane pentru sprijinul si disponibilitatea acordate in vederea organizarii unui eveniment reusit: Mihaelei de Poix si Adinei Abalaru (SERVE), lui Calin Oarcas ( Davino), lui Michael Rotenberg (Crama Rotenberg) si – «last but not least» – lui Nicusor si Alinei pentru «team work and team spirit!».

Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 67, noiembrie 2013