Liga nationala de barmani Bar Master Competition isi desemneaza castigatorii intr-un show total de bartending. 15 barmani din toata tara se vor lupta joi, 22 noiembrie, pentru Marele premiu al Bar Master Competition, concurs organizat de publicatia de specialitate Food & Bar Magazine.
Potrivit unui comunicat al revistei, concurentii care vor fi prezenti in ultima faza a Bar Master Competition sunt cei mai buni dintre cei 28 de barmani care au participat in rundele de preliminare ale acestui concurs. Ei s-au calificat obtinand cele mai mari punctaje pe parcursul competitiei, in cele patru etape zonale desfasurate in Dobrogea – Mamaia (iulie), Banat – Timisoara (august), Muntenia – Bucuresti (septembrie) si Transilvania – Sibiu (octombrie).
Progamul Finalei incepe cu probele de calificare (Speed Pouring si Working Flair) prin care, din cei 15 concurenti, vor fi selectati cei mai buni 10. Acestia vor intra in proba finala, Free Style Show, in care fiecare barman va fi liber sa arate tot ceea ce stie in materie de spectacol de bar. Proba presupune prezentarea unui show propriu, de maxim opt minute. Nu sunt impuse bauturi, se poate lucra atat cu sticle pline, cat si goale, se pot prepara bauturi sau nu, cel mai important lucru fiind reactia din partea publicului. Juriul va analiza show-ul de bar pe care un profesionist trebuie sa il prezinte in cadrul unui eveniment.
Formula deja consacrata a juriului (Marius Gogoasa, Costin Bucur si Costin Gogoasa) va fi completata de doi barmani straini de top: Marco Canova si Tom Dyer. Cei doi parteneri mai vechi ai BMC vor veni si in acest an pentru a participa la jurizarea finalei, dar si pentru a prezenta publicului romanesc demonstratii extraordinare de bartending.
Daca in 2006 premiile totale acordate s-au ridicat la suma de 8.300 de euro, anul acesta, valoarea lor va fi de 10.150 de euro, din care marele premiu este de 1.500 de euro. Concurentii plasati pe locurile urmatoare vor primi 700 de euro (Locul II), 500 de euro (Locul III), 250 de euro (Locul IV). Barmanii clasati pe locurile V-X vor fi recompensati cu cate 100 de euro. Aceste premii se adauga celor acordate in fiecare etapa zonala, suma totala de premiere a Bar Master Competition ridicandu-se la 10.150 de euro.
„La editia din acest an, nivelul de pregatire individual al concurentilor a crescut,” spune Tiberiu Fueriu, redactor-sef al Food & Bar Magazine, organizatorul competitiei. „Pe parcursul competitiei, a fost o surpriza placuta sa vedem ca barmani mai putin pregatiti in 2006 au evoluat foarte mult pe plan personal, concurand chiar pentru un loc pe podium la editia din acest an. Am vazut, de asemenea, noi nume care anul viitor sau peste doi ani isi vor ocupa locul in elita bartendingului romanesc, dar i-am vazut si pe barmanii consacrati, care au dat valoare si etalon acestei competitii. Cel vare va castiga Marele Premiu poate fi considerat fara nici un fel de dubiu cel mai bun barman din Romania.”
Finala acestei editii a Bar Master Competition se va desfasura in Club Aqua (Str. Mihai Eminescu, nr. 89), incepand cu ora 19.00. Evenimentul este sustinut de Campari, Cinzano, Jim Beam, Tullamore Dew, Nespresso, Kissinger Comp si Pepsi si supervizat de agentia de barmani profesionisti Exquisite Bar Solutions. Partenerul media al evenimentului este publicatia Maxim.