CMB 2011 sfideaza criza: 7386 de probe

Un numar record de 7386 de vinuri si bauturi spirtoase din 50 de tari s-au intrecut anul acesta pentru medaliile puse in joc la cea de-a 18-a editie a Concours Mondial de Bruxelles, cea mai mare competitie internationala de profil, desfasurata anul acesta in Luxemburg, in perioada 6-8 mai. Cu toate ca recesiunea economica nu a ocolit piata mondiala a vinului, apetenta producatorilor de vin pentru medaliile CMB 2011 a crescut, anul acesta inregistrandu-se o crestere cu 5% a probelor inscrise, comparativ cu cele 6964 de probe inscrise pentru editia din 2010, Palermo.

Publicitate
Excursii

 Franta a ramas in continuare principalul concurent cu 2405 vinuri, majoritatea dintre ele fiind din Bordeaux si Languedoc Roussillon. Si Spania a inregistrat mai multe vinuri decat in 2010, 1500 de probe, fiind urmata de Italia, cu 759 de vinuri, Portugalia – 645, topul fiind completat de Chile, cu , fiind urmata de Italia, cu 759 de vinuri, Portugalia – 645, topul fiind completat de Chile, cu aproape 600 de vinuri, cel mai important participant din Emisfera sudica.

Faptul ca din 2006 incoace locul de organizare a Concours Mondial de Bruxelles a fost schimbat de la o editie la alta, a facut ca aceasta competitie sa aiba un caracter aparte. In 2006, Concours Mondial a iesit pentru prima data din Belgia, fiind organizat in Lisabona, Portugalia. Au urmat apoi editiile din Maastricht, Bordeaux, Valencia, Palermo si Luxemburg, alegerea pentru editia de anul viitor fiind orasul Guimaraes, capitala europeana culturala in 2012. Potrivit organizatorilor competitiei, schimbarea locului de organizare nu prezinta prea multe dificultati decat in ceea ce priveste transportul probelor si acomodarea celor 300 – de anul acesta – de degustatori care formeaza juriul competitiei. „Consideram ca decizia de schimbare a locului de desfasurare a Concours Mondial reprezinta o motivatie in plus pentru degustatori de a participa in juriu, care probabil s-ar plictisi sa vada acelasi loc an de an, dar si pentru producatorii de vinuri din tarile unde organizam concursul, care ajung astfel participanti fideli ai competitiei”, afirma Boudain Havaux, directorul general al concursului. La aceasta editie, Romania a avut in juriul concursului patru reprezentanti, pe Georgel Costache, director general Vincon, Catalin Paduraru, critic de vin, pe prof. dr. Constantin Croitoru, director Sodinal si pe semnatarul acestui articol.

Publicitate

Anul acesta, in urma inscrierilor in concurs organizatorii au prezentat si cateva date statistice interesante. De exemplu, din cele 973 de vinuri spaniole, 610 au fost rosii, produse in special din soiul Tempranillo. Aproape 30% din vinurile rosii chiliene au fost din soiul Carmenere, pentru prima data soiul reprezentativ al acestei tari fiind intrecut ca numar de probe de Cabernet Sauvignon. Tot pentru prima data, soiul predominant din vinurile provenite din Franta (monovarietal sau cupaj) a fost Merlot, cu 720 de vinuri dintr-un total de 1538 de vinuri rosii intrate in concurs, comparativ cu cele 180 de vinuri din Cabernet Sauvignon si cele 110 de Syrah. Probele intrate in concurs au confirmat inca o data ipoteza potrivit careia efectul de incalzire globala a cauzat o crestere a volumului alcoolic din vinuri in toata lumea, media la acest capitol fiind de 13,28 % vol. alc. in 2011, comparativ cu 13,09% in 2006 si de 12,8% vol. alc., medie inregistrata in 2000.

Incepand cu editia din 2004, organizatorii Concours Mondial de Bruxelles au demarat o colaborare cu o echipa de cercetatori de la Institutul de Statistica al Universitatii Catolice din Louvain, cu scopul de a face rezultatele cat mai relevante si precise. Astfel, evolutia fiecarui degustator din juriul concursului este analizata atent, si este luata in considerare atunci cat se acorda medaliile.

Concours Mondial de Bruxelles a fost creat de catre Louis Havaux, fost presedinte al Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin, prima editie avand loc la Brugges, in 1994. La editia de anul trecut, Romania a obtinut 5 medalii de aur si 2 de argint.

Rezultatele acestei editii a Concours Mondial de Bruxelles vor fi date publicitatii pe 16 mai.