Chateau Musar – vinul care modifica perceptii

serge hochar chateau musarVinul, in special degustarea lui, iti cere destul de multa deschidere mentala pentru a-l putea intelege. De cele mai multe ori prejudecatile, chiar si cele mai marunte, iti franeaza capacitatea de a evalua vinul la adevarata valoare. Si asta deoarece se poate intampla la un moment dat sa dai peste niste vinuri care sa iti „zdruncine” din temelii propriile convingeri si perceptii. Un astfel de moment a avut loc la inceputul lunii iunie, cand importatorul Halewood International a organizat o degustare informala a vinurilor produse de crama libaneza Chateau Musar, cea mai cunoscuta din aceasta tara. Si pentru ca efectul acestei intalniri sa fie mai puternic la eveniment a participat si proprietarul si vinificatorul cramei, Serge Hochar, prezent la Congresul OIV organizat la Bucuresti.

Publicitate
IWCB

Primul contact pe care cei prezenti – somelieri, jurnalisti si bloggeri de vinuri, prieteni ai cramei – l-au avut cu Serge Hochar, nu anunta deloc „socul” ce urma sa vina. Odata asezati in fata celor cinci vinuri turnate in pahare cu ceva vreme inainte, indiferent de culoarea lor, apare si prima surpriza: „O sa degustati de la dreapta la stanga, de la vinul rose, la cele doua rosii si apoi cele doua albe. Vreau ca vinurile sa fie degustate fara mancare alaturi, pentru a le putea intelege mai bine”, ne dicteaza Serge Hochar. Uimirea isi face loc pe fetele celor prezenti. Una dintre regulile degustarii tocmai fusese data la gunoi. „Va voi schimba perceptia despre vinuri. Cel mai bun vin rosu al meu este vinul alb”, anunta amfitrionul degustarii. In mod normal, ai crede ca este o gluma, insa omul din spatele celor cinci pahare este o legenda vie a vinului mondial. Serge Hochar este cel care a reusit sa puna Libanul pe harta mondiala prin vinurile Chateau Musar. A inceput sa faca vin de la 18 ani, „mai mult din instinct, pentru ca eu sunt un artist care se foloseste de stiinta”, ca mai apoi, incurajat de tatal sau, sa devina elevul celebrului Emile Peynaud, la Universitatea din Bordeaux. Aptitudinile sale manageriale si talentul de vinificator au fost cele care au facut ca Chateau Musar sa aiba lipsa doar doua recolte in cei 15 ani de razboi civil care au lovit Libanul (1975-1990), de foarte multe ori crama sa servind drept adapost antiaerian pentru populatia din zona in timpul bombardamentelor violente. Aceste lucruri, dar si calitatea vinului din sticla i-au adus lui Serge Hochar titlul de „Om al Anului“ din partea celebrei publicatii Decanter, in 1984. In timp ce vorbeste cu pasiune despre vinurile sale, Serge Hochar isi pigmenteaza discursul cu mici glume, pentru ca „arta degustarii vinului este arta comunicarii”.

Se degusta primul vin, Musar Jeune Rose 2011, un rose intens, produs din Cinsault, cu o culoare purpurie si gust apropiat de cea a vinurilor rosii mai suave. „Despre acesta nu spun nimic, deoarece nu imi place sa vorbesc despre rose-uri”. Urmeaza Musar Jeune Red 2011, un cupaj de Cinsault, Syrah si Cabernet Sauvignon, foarte condensat, parfumat si condimentat. Al treilea vin al serii, Chateau Musar Red 2005, smulge cateva interjectii exclamative. Este sobru, parfumat si catifelat, cu taninuri impunatoare si arome complexe, condimentate. Intr-un cuvant bordelez. „Asocierea nu ma incanta!”, glumeste Serge Hochar, adaugand ca din punctul sau de vedere „acest vin este precum corpul uman: „Cabernet-ul este scheletul, care il tine in picioare, Carignan reprezinta carnea, contribuind la densitatea vinului, iar Cinsault este pielea, cu a sa textura catifelata”. Aflam ca vinul a fost tinut 9 luni in tancuri de ciment, ca apoi sa stea un an in lemn frantuzesc. Acest vin nu iese pe piata mai devreme de sapte ani. Primul alb, Musar Jeune White 2012, reuseste sa faca fata cu bine ordinii impuse de gazda. Este complex, placut si foarte elegant. Un cupaj experimental de Viognier, Chardonnay si Vermentino, destul de exotic. Socul cel mai puternic are loc in momentul in care se degusta Chateau Musar White 2005, un vin creat din Merwah si Obaideh, soiuri autohtone neafectate de filoxera, stramosi ai Semillon-ului si Chardonnay-ului. Expresia aromatica a acestuia justifica afirmatia legata de cel mai bun vin din portofoliu: atat din punct de vedere aromatic, cat si structural vinul trimite catre vin rosu. Inchizi ochii, si degusti vin rosu! Il tradeaza un pic aciditatea, dar vinul reuseste sa se dezvolte intr-un mod „tridimensional”: Este ceva de genul „il urasti sau il iubesti”. „Vinurile Chateau Musar au abilitatea sa creasca tinere ca la maturitate. Ele nu evolueaza, ele cresc in dimensiune”, afirma Serge Hochar.

Publicitate
IPPU

Povestea Chateau Musar, o crama care a reusit sa devina o emblema a perseverentei si reusitei in ciuda greutatilor aduse de razboi, este una remarcabila. La fel sunt si vinurile, dar in mare masura, farmecul lor se datoreaza si modului in care Serge Hochar reuseste sa isi impuna propriile reguli prin puterea carismei sale.