Chablis Laroche, argumentul pro-Chardonnay

Publicitate
Uleiuri

Tot mai multi pasionati si critici de vinuri incep sa arate o stare de oboseala si de aversiune fata de soiul Chardonnay, mai ales fata de acele vinuri grele, onctuoase, cu un important aport de lemn, create dupa stilul impus in ultimii ani de producatorii din Lumea Noua. Din fericire, pentru acestia exista intotdeauna alternativa: clasicul Chardonnay din Chablis – mineral, metalic, proaspat si precis.

Cea mai nordica regiune viticola din Franta, Chablis are parte de un climat destul de neprietenos pentru vita de vie, cu ierni reci si perioade de insolatie foarte scurte. Si cu toate acestea, conditiile climaterice si solul reusesc sa transforme maleabilul soi Chardonnay, unicul cultivat in zona, in vinuri delicate si complexe. Principalul atu al acestei zone este aciditatea, caracteristica ce confera vinurilor o claritate a aromelor. Bautorii de Chardonnay-uri grele, onctuoase vor gasi aceste vinuri ca fiind prea acide in primii ani de viata insa tocmai caracterul acid inlesneste intelegerea rapida a liniilor precise ale vinurilor de Chablis.

Publicitate

Producatorul Domaine Laroche este aproape sinonim cu Chablis. Povestea acestui producator incepe in 1850, cand Victor Laroche a cumparat prima parcela de vie in Chablis. De atunci, timp de cinci generatii, compania s-a dezvoltat, devenind unul dintre cei mai respectati producatori din zona si cel mai mare proprietar de vii Grand Cru, datorita dedicarii totale in producerea de vinuri de calitate. Astazi, Laroche este condusa de Michel, strastranepotul lui Victor, si de sotia acestuia, Gwenael.

Crama-muzeu

Chablis este o regiune viticola destul de fragmentata, insa Domaine Laroche are in proprietate 100 de hectare de vita de vie, dintre care 30 de hectare de Premier Cru si sase hectare de Grand Cru. La aceasta suprafata s-a ajuns in urma cumpararii de-a lungul anilor a proprietatilor detinute de peste 40 de mici producatori. Sediul si crama Laroche se afla chiar in inima orasului Chablis, in cladirile unei manastiri din secolul al XVI-lea, numita l’Obediencerie, locul unde calugarii au produs primele vinuri din regiune. Pe langa principala sa destinatie, crama joaca atat rolul de casa de oaspeti cat si de muzeu, aici fiind expuse obiecte vechi legate de viticultura, o presa de vin imensa, dar si o cripta cu moastele Sfantului Martin, patronul orasului si al calatorilor.

Terroir-uri diferite

Principala intentie a cramei Laroche, lucru comun pentru toata Burgundia, este aceea de a identifica si selecta mici terroir-uri, fiecare dintre ele avand caracteristici diferite. La prima impresie, poate parea o strategie de marketing, insa producatorul chiar reuseste sa evidentieze in vinuri trasaturile distincte ale fiecarei parcele in parte.

Aciditatea ridicata si caracterul pronuntat mineral al vinurilor Laroche – toate produse din Chardonnay – le confera un potential de maturare fantastic. Cu toate ca vinurile din gamele entry-level Laroche par sa fie bune de baut odata cu lansarea pe piata, ele pot castiga mult in urma maturarii in sticla. Vinurile din liniile high-end au nevoie de mai multi ani pentru ca tonurile floral-fructate sa se transforme in arome mult mai complexe si ca aciditatea sa se imblanzeasca. Intr-o an de recolta exceptional, notele de calcar si ardezie ofera un plus de complexitate si profunzime vinurilor. De cativa ani, Domaine Laroche a inceput trecerea la viticultura organica, calitatea si mediul devenind, potrivit lui Gwenael Laroche, principalele motivatii ale cramei. Tot ca o inovatie, Laroche a fost primul producator din Burgundia care a trecut la screwcap, dopul de metal tip stelvin, toate vinurile, de la Petit Chablis pana la Grand Cru, fiind imbuteliate astfel.

*Calatorie de documentare organizata de Heinrig Distribution, importatorul unic al vinurilor Domaine Laroche in Romania, www.heinrig.com