Feteasca e vedetă în „Anul de Fetească” la Casa Timiș Wellness & SPA Resort („Destinația anului 2024 pentru Experiențe gastronomice”), în meniul semnat de „Hotel Chef of the Year” Nico Lontras

Spectaculosul complex enogastronomic și turistic Casa Timiș Wellness & Spa Resort, din Chițorani (Prahova), Dealu Mare – gazda tradițională a Zilei naționale a gastronomiei și vinurilor din România și a concursului dotat cu Premiile de excelență Vinul.Ro – a fost desemnată „Destinația anului 2024” pentru Experiențe gastronomice, în timp ce Nico Lontras a fost desemnat „Hotel Chef of the Year”. Asta nu mai e deja neapărat o noutate – era ceva de așteptat din partea oricui a luat vreodată masa acolo. Pentru noi, cei de la Vinul.ro, știrea momentului ar fi alta: Chef Nico Lontras și echipa lui au relansat meniul de inspirație românească al Casei într-o variantă care duce reinventarea bucătăriei tradiționale la un nou nivel de sofisticare, de diversitate și de gust. Am avut ocazia să testăm o parte dintre noile preparate și vă îndemnăm călduros s-o faceți și voi, pentru că este un meniu de referință, un punct de inflexiune în domeniu – care va inspira curentul reinterpretării gastronomice de la noi din țară pentru multă vreme de acum înainte. În continuare, doar câteva repere de trecut pe listă pentru orice vizită la Casa Timiș – împreună cu felicitările pentru că au făcut acolo din Fetească (și nu de ieri-de azi) o vedetă a gastronomiei. Cum 2024 a fost promovat de publicația noastră drept „Anul de Fetească”, activitatea Casei Timiș în privința acestui soi – precum și lansarea noului meniu cu puțin înainte de data de 3 iunie, când se sărbătorește Ziua internațională a soiului Fetească regală – e de natură să contribuie substanțial la popularizarea soiurilor indigene la cel mai înalt nivel de exigențe enogastronomice.

Publicitate
Uleiuri

Cremă de telemea cu trufe, jumări de rață, jeleu de Fetească neagră și dulceață de nuci verzi

O farfurie sinteză, o surpriză gustativă de proporții epice, am spune noi. „Cu o mare putere de convingere”, spune Chef Nico Lontras în meniul Casei – iar afirmația ni s-a părut pe deplin susținută de realitate. Pur și simplu n-ați mai mâncat – și nu credem că aveți unde altundeva s-o faceți – o asemenea explozie de arome, gusturi și texturi perfect îngemănate: de la aparent modesta telemea la trufe și de la jumările clasice la jeleul de vin, plus dulceața de nuci – totul compune o veritabilă simfonie.

Publicitate

Alături de crema de telemea se mai regăsesc la categoria „Începuturi” alte 8 antreuri superbe: Pateu din ficat de curcan cu glazură de Fetească neagră, Raci a la Russe cu caviar de păstrăv, Bulz cu brânză de capră și carpaccio de rață afumată, Tartar din piept de rață cu alune de pădure, Fasole bătută cu pastramă de miel aromatizată cu ardei piri-piri dulce, servită cu castraveți cornichon și ceapă roșie murată, Mititelul din vită Wagyu cu muștar special după rețeta casei, Trio de pește (icre de știucă, salată de raci și salată de midii). Rilettes cu măduvă și obrăjori de vită – cu  salsa de pătrunjel și usturoi confiat, care acompaniază carnea – e un preparat demn de un întreg film documentar.

„Ciorbă de șalate” cu creastă de slană afumată, papară, dreasă cu smântână și usturoi

Înainte de a ajunge la meniul de trei ciorbe și supe a cărei vedetă de nostalgie este Ciorba de șalate cu slană afumată, ompletă și smântână, patru tipuri de farfurii cu crudități completează prima secțiune a noului meniu de la Casa Timiș: Salata de roșii cu brânză de burduf, pesto de leuștean și semințe de dovleac, Salata din piept de pui cu roșii cherry și sos de brânză de Horezu cu muștar, miere și nuci, Salata de vară cu telemea și legume de sezon și porumb copt, îmbogățită cu sos de iaurt cremos cu ierburi aromate, Salata de vinete coapte la jar cu roșii de sezon. Supa de pește cu midii de Marea Neagră și raci ar merita să-i fie dedicat chiar un poem modern, în timp ce Borșul de cocoș cu tăiței făcuți în casă se prezintă ca un clasic cu amintiri din rețetarul bunicii. Cinci preparate bazate pe „viața din adâncuri” sunt propuse iubitorilor de „înotătoare”: Risotto de arpacaș cu raci în sos de saramură și pesto de leuștean, Midii cu sos lipovenesc de vin alb, smântână, usturoi și mămăligă, Tochitura de rapane în sos de roșii cu „duminicăciori” (crutoane crocante de mămăligă), Biban de mare cu sarmuzac (usturoi, iaurt și pesto de pătrunjel) și crutoane de mălai și Fileul de calcan fin, cu sos redus de saramură și praline de mămăligă.

Nu mai puțin de 9 feluri principale cu carne în meniul românesc de la Casa Timiș

E greu de găsit vedeta între cele 9 feluri principale pe bază de carne din meniul echipei Nico Lontras – poate Ficatul de vițel cu tocană de ceapă cu stafide și caviar de vin?!? Sau poate Pieptul de vițel de lapte cu os – deconstruit și apoi reconstruit sub forma unei rulade gătită lent – servit cu piure cremos de cartofi și salsa ușor picantă de hrean?!? Sau poate Cocoșelul de pădure făcut la jar și servit cu sos de usturoi și vin alb și salată de cartofi – din care am văzut trecând în viteză de la bucătărie spre mese multe farfurii în după-amiaza de duminică petrecută la Casa Timiș? Cert e că toate dish-urile dau motive de visare: și Ceafa de Mangalița cu texturi de dovleac și sos barbecue de prune afumate, și Vrăbioara de miel cu salată de cartofi cu sos de pătrunjel și ceapă verde la grătar, și Pastrama de berbecuț în sos de Fetească neagră cu cremă de cartofi, baby sparanghel crocant și trufe, și Rața cu varză dulce călită, mămăligă și dulceață de ardei iute, și Antricotul de vită românească „next level”, cu fasole verde crocantă și salsa de hrean și roșii coapte, și „surf & turf”-ul indigen din Medalion de vită cu raci și trufe, sparanghel și cartofi… Toate sunt superbe și inspiraționale!

Desertul vinului cu înghețată de Fetească albă și Înghețata din vin Casa Timiș sunt două dintre cele mai apreciate deserturi cu tematică enologică din meniul lui Nico Lontras, iar alături de ele strălucesc Prăjitura Regina Maria – cu ciocolată și texturi crocante de nuci, Prăjitura cu brânză de vaci și mălai, bezea, înghețată și sos de caramel și Clătita absolut specială umplută (și inclusiv cu aluatul făcut) cu cremă de brânză, frișcă și dulceață de afine. Iar acestea nu sunt singurele!