Bucium Iasi e un nume cu greutate in istoria vinului romanesc. Un mastodont al vinificatiei comuniste, care avea 1200 de hectare in pastorire, dar si multi struguri adusi de prin mai toata Moldova. Si cu o productie care mergea in mare la export, chiar daca preponderent in fostul lagar socialist. Productie sanatoasa, in care vinul linistit reprezenta doar o parte din portofoliu. Pentru ca, pe langa Plopii fara sot, acolo unde fiinteaza societatea Agroindustriala Bucium, se mai produceau spumante si distilate. „Singura sampanie din Muscat Ottonel din lume”, spune Ilie Ciomaga, oenologul care are acum grija de noile produse ale companiei. Dar si Rameros, echivalentul calvadosului breton, si el o creatie a regretatului Gheorghe Anghel, omul care a scris istorie in vinificatie, nu numai la Bucium. Dar asta se putea atunci, inainte de anii 90, cand Buciumul avea, pe langa vie, si vreo 200 de hectare de livada. Din 1949, cand a inceput sa functioneze vechiul Gostat, dar mai ales din 1974, atunci cand a aparut Combinatul de vinificatie. Acum, cei de la Bucium se mai bazeaza pe circa 260 de hectare de vie, cele mai multe situate in afara judetului. Mai iau struguri de la particulari, in special Muscatul pentru spumant, mai primesc ceva Merlot, gratie parteneriatelor pe care le-au incheiat cu Statiunile de cercetare de la Targu Bujor si Berezeni. In rest, soiurile albe tipice zonei. Feteasca Alba, Feteasca Regala si Aligote. „Nu vom renunta la Aligote. E cea mai buna zona pentru acest soi. De fapt, la Tomesti a aparut prima plantatie de Aligote dupa filoxera”, ne destainuie Ilie Ciomaga. Si mai e ceva. Feteasca Neagra. Soi de care oenologul de la Bucium se simte foarte legat, poate si pentru ca, sustine el, Feteasca Neagra a aparut in zona Iasiului, mai precis la Uricani. „Acum, zona Uricaniului s-a distrus. Feteasca Neagra nu mai e ce-a fost odata”, spune Ilie Ciomaga, care adauga repede ca o solutie s-a gasit deja: „Ne orientam acum spre plantatiile de la Suletea (n.r. – o comuna din judetul Vaslui), unde detinem 150 de hectare. E un loc foarte bun, unde precipitatiile sunt la jumatate fata de ceea ce se inregistreaza in zona Iasiului”.
SI CRAMA SE MICSOREAZA
Odinioara capacitatea de stocare a cramei era de 1200 de vagoane, acum este in plin proces de reorganizare. Va ramane cu numai 330 de vagoane, 230 in interior si 100 afara, numai in inox. „De fapt, noi am lucrat numai cu inox si cu budane. Am fost IAS, aici se faceau investitii, nu ca la CAPuri”, tine sa precizeze oenologul de la Bucium. Si mai este si vinoteca, unde pot fi tinute circa 500.000 de sticle, dar care, acum, are in patrimoniu doar 350.000. Cel mai vechi vin e din 1957, insa majoritatea sunt din anii 80.
Chiar daca, dupa 1990, Buciumul inca trimitea vin in Germania, acum nu o mai face. Vinul mult mai ieftin produs in Spania si Italia i-a scos de pe piata. Culmea, cea mai mare parte a exportului pe care il mai fac cei de la Bucium e in Spania. Mai exista o cerere si din Irlanda, insa cantitatea trimisa peste Canalul Manecii e insignifianta. Chiar si in aceste conditii, societatea din Iasi a vandut in 2010 aproape 380 de vagoane de vin. „Suntem lideri in Iasi”, afirma Ilie Ciomaga, contrazicand astfel ideea cum ca orasul ar fi fieful Cotnariului. „Avem opt magazine aici, dar mai sunt multe locatii in Moldova care comercializeaza vinurile noastre. In Roman, in Boto- sani, in Suceava, in Piatra Neamt… Pe HoReCa nu stam noi prea bine”, mai spune reprezentantul celor de la Bucium. In conditiile crizei, care a lovit puternic in societatea ie- seana, mentinerea celor sase game de vinuri linistite, a celor trei spumante si a celor doua spumoase pare de domeniul hazardului. Insa oamenii de la Bucium n-au depus armele. „Daca se dorea acest lucru, cu siguranta ca acum, aici ar fi fost cine stie ce Mall sau complex rezidential. Dar domnul Panaite (n.r. – actionar majoritar al societatii din anul 2003) a spus ca la Bucium se va face vin, indiferent de cat de greu va fi”, afirma oenologul Ilie Ciomaga.
AGROINDUSTRIALA BUCIUM
Adresa: Fundac Plopii fara sot 18-22, Iasi
Tel: 0232.237.911
Fax: 0232.230.999
E-mail: office@buciumiasi.ro
Web: www.buciumiasi.ro
Suprafata: 260 de hectare
Soiuri: Feteasca Alba, Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Aligote, Feteasca Neagra, Merlot.
FETEASCA ALBA BUCIUM
DOC-CMD Bucium
11 % vol. alc., demidulce
Producator: Agroindustriala Bucium
Un vin aflat in stare de oxidare, pe care zaharul rezidual din belsug nu-l avantajeaza. Gustul cu senzatii dulci aminteste de marul batut, pe final devenind neplacut.
Punctaj: 63 de puncte
MUSCAT OTTONEL BUCIUM
DOC-CMD Bucium
11 % vol. alc., dulce
Producator: Agroindustriala Bucium
Destul de subtire in corp, apos si fara ca alcoolul sa isi spuna in vreun fel amprenta, duce mai mult catre infuzia de menta si flori de soc. Gustul este foarte dulce, cu senzatii amarui, mai ales in postgust.
Punctaj: 65 de puncte
ALIGOTE BUCIUM 1986 (VINOTECA)
DOC-CMD Bucium
11 % vol. alc., sec
Producator: Agroindustriala Bucium
Un vin care a impresionat in degustare mai ales pentru evolutia frumoasa pe care a avut-o de-a lungul timpului. In ciuda varstei, aciditatea este inca vie si sustine notele aromatice de peltea de gutui si polen. Gustul aduce usoare note de hidrocarburi, dar pe final este destul de subtire.
Punctaj: 71 de puncte