Bloggerii si industria vinului

Aparitia naturala a blogurilor de vinuri a impus pe piata vinului, mai mult pe cea internationala si mai firav pe cea autohtona, regandirea strategiilor de marketing si abordarea unui alt tip de discurs din partea producatorilor. În ultimul timp, blogurile de vinuri si retelele de socializare au reprezentat o buna oportunitate de promovare si un nou limbaj de comunicare. Si chiar daca bloggerii de vinuri nu detin neaparat cunostintele si experienta unui expert sau talentul unui mare scriitor, ei, prin personalitatea lor distincta, reprezinta vocea unei categorii deloc de neglijat, cea a consumatorilor finali, segment care pana acum nu a avut un canal atat de favorabil pentru a se exprima.

Publicitate
Uleiuri

În Romania, acest fenomen a prins contur acum 3-4 ani, astazi tot mai multi consumatori, din dorinta de a-si face cunoscut punctul de vedere, trecand în pozitia de blogger de vin. Vinul.Ro a stat de vorba cu sapte dintre cei mai reprezentativi bloggeri de vin de la noi, pentru a afla care sunt parerile lor despre cum pot influenta parerile unui blogger industria vinului de la noi si perceptia consumatorilor. Cea de-a doua întrebare pe care le-am adresat-o este legata de gradul de subiectivism al unui astfel de comunicator, întrebare cu care interlocutorii nostri s-au întalnit nu de putine ori.

BOGDAN BOCSE (VINULDEDUMINICA.BLOGSPOT.COM)

1. Deocamdata în Romania suntem un grup relativ mic de bloggeri de vin si nu cred ca semnalele pe care le dam noi îi vor influenta pe marii „industriasi“ ai lumii vinului – care scot pe piata milioane de sticle. Însa, pentru producatorii mai mici, punctul nostru de vedere începe sa aiba o anumita greutate, pentru ca o parte din targetul lor îl reprezinta consumatorii cu cunostinte medii si superioare despre vin. Or, acesti consumatori îsi acumuleaza cunostintele informandu- se într-o proportie considerabila de pe internet. Daca îmi place un vin o sa-l cumpar în continuare, indiferent de faptul ca un alt blogger îl desconsidera din varii motive. Într-adevar, în momentul în care ma hotarasc sa încerc un vin despre care nu am auzit nimic si a carui valoare trece de un anumit prag, încerc sa fac cateva sapaturi si sa vad daca îsi merita sau nu banii.

Publicitate
IPPU

2. Gusturile fiecaruia evolueaza în raport cu experientele pe care le-a încercat, dezvoltand în timp diverse simpatii pentru anumite caracteristici ale vinului. Aceste „simpatii“ tin de natura subiectiva a fiecaruia si sunt determinante pentru felul si stilul în care fiecare scrie despre vinuri. Personal, nu sunt un mare fan al rose-urilor sau al vinurilor de desert, (…) si probabil ca nu as putea aprecia la adevarata lui valoare un rose exceptional sau un vin de desert nemaipomenit. Din acest motiv, m-am ferit sa notez vinurile pe blog. Acordarea unui punctaj implica automat o anumita obiectivitate si responsabilitate pe care eu nu pot si nu vreau sa mi-o asum.

VALENTIN SAMANTA (PIVNICER.BLOGSPOT.COM)

1. Blogosfera nu numai ca poate influenta aceasta industrie, dar o si face deja. Într-un fel, e viitorul acestei industrii. Un grup de bloggeri din domeniu poate avea o audienta mai mare decat un site specializat. E foarte clar atunci ca bloggerii pot schimba în bine sau în rau perceptia asupra unui produs. Problema e însa una deontologica. Nu trebuie sa urmaresti anume asta, cu un scop material bine definit, care nu mai tine cont de adevar. Nu trebuie sa te transformi într-un agent publicitar. Trebuie sa educi, sa formezi opinii si sa o faci la modul onest. Sa scrii pe usile hanurilor virtuale, cu litere mari si exclamativ: EST! EST!! EST!!! atunci cand descoperi vinul cel mai bun. Fiindca fiecare societate bea vinul pe care îl merita si asta reflecta pana la urma gradul ei de dezvoltare. Iar romanii au nevoie de formatori de opinie în domeniu, nu de deformatori de opinie.

2. Bloggerii de vin, adica acei pasionati, putini, care în anii din urma au devenit cronicarii taninilor, ai limpiditatii si postgustului, trebuie sa dea seama de toate ale lor cate scriu. Obiectivitatea este un atribut profesional, subiectivitatea e unul pasional. Cele doua abordari nu se exclud însa, ci se suprapun adesea. Am parut subiectiv atunci cand am apreciat un anume rose al unui anume producator roman, ba chiar am si scris elogios despre acest vin, însa mi-am dat seama ca fusesem si extrem de obiectiv în privinta acelui produs abia atunci cand, cateva luni mai tarziu, acesta a fost distins cu un premiu la un prestigios concurs mondial de vinuri. Unii se pot gandi însa sa fie obiectivi sau subiectivi în functie de cati bani le poate aduce asta. Si asta poate fi mai grav decat nepriceperea ori naivitatea.

GEORGE MITEA (LUCRURIBUNE. BLOGSPOT.COM)

1. Cred ca influenteaza vanzarile producatorilor de calitate pe care articolele noastre îi scot la iveala. Altfel spus, îi ajuta pe cei care fac vin adevarat fie pentru retail, HoReCa sau magazine specializate, dar nu sunt mari producatori care sa-si permita reclame agresive. (…) Cat priveste consumatorul-cititor de blog, îmi place sa cred ca este de ajuns un singur vin de calitate recomandat de tine si cumparat de el, la acelasi pret cu vinuri populare si celebre în Romania, ca sa-i schimbe perceptia despre nivelul de calitate. (…) În aceasta ordine de idei, producatorii ar trebui sa fie mai atenti si sa studieze cu atentie, din interes stiintific, nu alta! – aceste specii emergente numite „blogger de vin“ si ruda sa – „consumatorul educat“!

2. E o falsa antinomie acest „obiectiv“ vs. „subiectiv“. Niciuna dintre cele doua notiuni nu exista ca „soi pur”, ci doar ca procent dintr-un „cupaj” format din cele doua. Spre deosebire de jurnalistul clasic, bloggerul nu numai ca nu trebuie sa se fereasca de propria subiectivitate, dar trebuie sa o si cultive. Vorbim despre o subiectivitate controlata, nicicum falsa, care sa îmbrace cat mai agreabil informatia „tehnica” despre vin. Cititorul de blog, nu cel accidental de pe Google, ci „abonatul”, vrea sa te citeasca pe tine vorbind despre vin si nu o alta contraeticheta. A multumi acest cititor e treaba cea mai grea a unui blogger.

COSMIN GROZEA (FROMGRAPESTOWINE.WORDPRESS.COM)

1. Cred ca blogurile de vin sunt vazute ca o parere neutra a unor oameni care îsi procura singuri vinul (în teorie) si emit pareri personale. În ultima vreme am vazut ca au aparut foarte multe bloguri de vin astfel încat poate exista posibilitatea ca nivelul calitatii informatiei sa se mai dilueze. (…) În general, perceptia consumatorilor, în special a celor necunoscatori, poate fi influentata cu siguranta de catre oricine care scrie si este citit. Cu cat un consumator citeste mai mult sau mai multe opinii despre acel produs, cu atat ceea ce citeste devine adevar si este luat ca atare. Cred ca bloggosfera este un mediu propice de influenta a consumatorului. (…) Probabil ca tendinta va fi ca tot mai multi producatori de vin sa încerce sa marseze pe aceasta nisa ca mediu de marketing. Deja exista producatori care au început sa trimita regulat mostre de vin si probabil altii vor urma. În fond orice articol care mentioneaza numele unui produs pe care îl comercializeaza se califica ca si publicitate, chiar daca nu este remunerata. (…)

2. Raspunsul depinde cat de sinceri suntem cu noi însine. În teorie, o persoana pasionata de vin poate emite o parere cat mai credibila, daca are repere de calitate foarte bine formate. Eu cred ca astfel de repere se pot forma, dar trebuie sa poti intra în contact cu vinuri reper si sa vezi exact ce înseamna un vin de 75-80 puncte, de 85-90 puncte si care sunt vinurile peste 95 puncte si ce au în plus fata de restul. Astfel te poti raporta la acel nivel de calitate cand degusti si judeci vinul. Exista, bineînteles, opinia proprie, care este cea postata pe blog. Cititorii de bloguri pot avea aceleasi gusturi cu bloggerul sau nu, în materie de vin. De aici se poate specula ca este sau nu credibil, ca este obiectiv sau subiectiv. (…) Cred ca cel mai important pentru un blogger este sa îsi asume responsabilitatea notelor de degustare si sa fie consecvent în publicarea sincera a impresiilor pe care i le lasa vinul: bune sau rele.

RAZVAN JURCA (VINSIPLEC.WINESPOT.RO)

1. Sunt absolut convins ca, chiar si la noi, unde lucrurile sunt abia la început, opiniile bloggerilor sunt luate în seama de producatori, tocmai pentru ca bloggerii sunt, într-un fel, reprezentantii „societatii civile” a consumatorilor cu un grad superior de educatie, interese si asteptari în ce priveste vinul. Iar acest lucru conteaza si se verifica periodic, producatorii citind blogurile de vin si exprimandu-si, aproape de fiecare data cand le este prezentat un produs, opinia despre cele scrise, si asta într-un fel mai mult sau mai putin onorant în primul rand pentru ei. Cred însa ca între producatori si bloggeri se naste o relatie de circumspecta dependenta. (…). Bloggerul, ca barometru, atunci cand are un public care-i împartaseste gusturile, poate fi sigur ca genereaza între prietenii prietenilor care-l citesc, o simpatie pentru un vin sau altul, si de-aici, din gura în gura, sa aiba o influenta oarecare asupra unui produs. Cat de mare? Poate ca nu atat cat si-ar dori, dar importanta în punctele esentiale care-l definesc pe el ca si comunicator.

2. Cred ca un blogger de vin îsi atrage cititorii în primul rand prin originalitate si stil, abia apoi prin acuratetea notelor de degustare (care si ele, în fond, sunt o chestiune subiectiva, indiferent de emitent). Dar tocmai pentru ca prezinta un punct de vedere personal, limita lui de expresie e infinita. Iar cititorii par sa caute în primul rand acest melanj între poveste, informatie, spectaculos si comentarii într-un blog. De aceea cred ca subiectivitatea este cea care trebuie sa caracterizeze scriitura unui blogger de vin. Pentru ca, pana la urma, aceasta este frumusetea lui!

ALIN IONITA (VINSIPLEC.WINESPOT.RO)

1. Nu cred. Cel putin nu la noi si nu în acest moment. Bloggosfera nu are forta necesara pentru a influenta în vreun fel industria din domeniu. Despre perceptia consumatorilor, da, asta se poate spune. Altfel nu s-ar explica atentia crescanda pe care producatorii o acorda bloggerilor ce scriu despre vin. Exemplele din strainatate în acest sens sunt destul de elocvente. Exista vinificatori de talie mondiala care îsi invita clientii sa îsi scrie parerea despre vinul lor fie pe bloguri fie pe pagina lor de Facebook.

2. Ca sa raspund cat mai obiectiv la aceasta întrebare nu am sa ma refer la bloggeri în general, ci doar la cazul meu. Pe blogulul meu exista un text în care spun ca îmi asum subiectivitatea din evaluarile mele. Aici ma refer în primul rand la faptul ca, în functie de gusturile mele si de apropierea unui vin de aceste gusturi, sticla respectiva va fi mai apreciata sau nu. Nu înseamna ca, în cazul în care un producator îmi ofera o sticla de vin pentru a-mi exprima parerea, aceasta va primi din oficiu o evaluare pozitiva. Am si exemple pe blog în care s-a întamplat exact invers. Un vinificator care se respecta va aprecia sinceritatea mea.

CIPRIAN HARET (CIPWINE.BLOGSPOT.COM)

1. Înca nu am ajuns un soi de Robert Parker, sa-mi pot permite sa emit pretentii de „influenta“. Totusi, în ultima vreme, am observat un interes crescut din partea unor producatori, vizavi de activitatea blogosferei de vin. Unii reprezentanti ai acestora chiar posteaza comentarii pe blog, ceea ce înseamna ca am început, încet-încet, sa avem un cuvant de spus în domeniu. Ba chiar au început sa ne fie trimise si mostre pentru evaluare. Cat priveste perceptia consumatorilor, este un demers greu de realizat. As putea vorbi zile întregi despre aceasta problema; stim prea bine angoasele pietei romanesti de vin, inclusiv a consumatorilor autohtoni. Deci, mai este mult de lucrat în aceasta directie.

2. Obiectivitatea este un termen extrem de relativ si ambiguu. În evaluarea unui vin, tot gusturile personale primeaza, indiferent de cat de obiectiv încerci sa fii. Bineînteles, eu încerc sa fiu cat mai obiectiv posibil. De exemplu, chiar daca nu agreez vinurile din Lumea Noua, nu înseamna ca nu pot recunoaste meritele unui astfel de vin.

FOTO credit – Bogdan Bocse (vinuldeduminica.blogspot.com)