BFL-urile lovesc si piata vermutului

Daca piata vinului pare sa se mai fi calmat usor in urma scandalului cu bauturile fermentate linistit, care prin eticheta si compozitie induceau o oarecare stare de confuzie in randul consumatorilor, in sectorul bauturilor aromatizate pe baza de vin apele incep sa se tulbure.

Publicitate
Excursii

De ceva timp, pe rafturile dedicate vermutului si altor bauturi speciale din supermarketuri au aparut cateva astfel de bauturi fermentate linistit. Un exemplu concret, este cel al vermutului Garrone, marca detinuta de SC Romanian Drinks Services, care acum a fost inlocuit de catre bautura fermentata linistit cu acelasi nume. Pana acum trei luni iubitorii acestei bauturi se puteau bucura de ea la un pret de aproximativ 35 de lei, insa acum pretul cu care poate fi achizitionata a scazut cu aproape o treime. Un lucru pozitiv, daca ar fi sa-l privesti din punct de vedere financiar, insa calitatile produsului au avut si ele de suferit in momentul schimbarii categoriei din care face parte.

De pe eticheta actualului produs Garrone, aproape identica cu cea veche, lipseste cu desavarsire cuvantul „vermut”, locul sau fiind luat de specificatia „bautura fermentata linistit”, care nu este purtatoare de timbru fiscal. Problema apare in momentul in pe eticheta mai este trecut si faptul ca aceste produs este „bautura aromatizata pe baza de vin”. Deci este bautura aromatizata pe baza de vin sau BFL? Pentru a afla un raspuns la aceasta intrebare am apelat la doua ajutoare: unul, reprezentat de cadrul legal care reglementeaza producere si comertul a BFL-urilor si a vinurilor aromatizate, in care intra si vermutul, iar cel de-al doilea, reprezentat de Alin Ursu, administratorul companiei Angelli, la randul sau producator de vinuri aromatizate.

Publicitate

VIN AROMATIZAT SAU BFL?

Potrivit normei de aplicare a Regulamentului 1.601/1991, cu privire la regulile generale privind vinurile aromatizate, a bauturilor aromatizate si a cocteilurilor aromatizate din produse viticole, bautura aromatizata pe baza de vin este „bautura obtinuta din vin nou, aflat inca in fermentatie, fabricata cu adaos de alcool (…), care a fost supusa aromatizarii cu substante aromatizante naturale si/sau plante, care a fost supusa unei eventuale indulciri si care nu a facut obiectul unui adaos de alcool etilic”. La randul sau, vermutul este „vin aromatizat obtinut din vin, care a fost supus unei aromatizari cu substante din speciile de pelin Artimisia sau cu substante derivate din acestea”. Atat bauturile aromatizate pe baza de vin, cat si vermuturile sunt supuse accizarii si trebuie sa poarte timbru fiscal. Conform Normei tehnice 16/12/2009, din MO 918 din 29/12/2009, bauturile alcoolice fermentate nedistilate (BFL-urile), altele decat berea si vinul, sunt produse alcoolice obtinute in exclusivitate prin fermentarea de fructe, parti de fructe, cu exceptia strugurilor, produse apicole, sau must de fructe. Acest tip de bauturi nu este purtator de timbru fiscal.

La prima vedere, eticheta noii bauturi propuse de Garrone nu poate fi deslusita nici cu legea in fata, din moment ce pe ea scrie ca este atat „bautura fermentata linistit”, cat si „bautura aromatizata pe baza de vin”. De asemenea, pe sticla mai este trecut in italiana ca este „aperitiv realizat din vin alb selectionat”.

„CLIENTUL VA FI DEZAMAGIT”

„Problema trebuie privita sub doua aspecte. Statul nu mai incaseaza accize, si neavand timbru fiscal, nu mai exista nici un control al numarului de sticle sunt vandute”, spune Alin Ursu, adaugand ca vinul cu orice fel de adaos este purtator de accize: „Pe sticla se specifica ca e vin si, in acelasi timp, ca e BFL. Se contrazice putin legea, pentru ca in BFL se spune ca nu ai voie sa ai vin de struguri”. In legatura cu posibilitatea inducerii in eroare a consumatorilor, administratorul Angelli sustine ca acest produs nu incalca o lege anume, doar ca este o chestiune de moralitate, deoarece clientii sunt obisnuiti cu „vermutul” Garrone, iar acum cumpara BFL-ul cu acelasi nume. „Ceea ce face Garrone in momentul de fata nu este inducere in eroare a consumatorului. Doar ca, acesta stie produsul asa cum era, iar acum are toate sansele sa fie dezamagit, cu toate ca pretul este mai mic”, afirma Alin Ursu, subliniind ca este si o chestiune de concurenta neloiala. „Este anormal ce se intampla! O parte din vina o poarta si marile retele de magazine. Daca nu mai este vermut, ce cauta pe rafturile dedicate acestei bauturi. Ia-l de pe raft, de langa celelalte produse, carora le face concurenta prin pret, si muta-l acolo unde ii este locul, la categoria de bauturi fermentate linistit”.

Am incercat sa ii contactam pentru lamuriri pe reprezentantii marcii Garrone, dar nu am reusit acest lucru. In cazul in care vom avea o pozitie din partea acestora, vom reveni cu detalii.