2018 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru crama Jidvei, cel mai bun din punct de vedere al caracterului de soi, din ultimii 28, de când lucrează aici directorul tehnic al cramei, Nelu Mărginean, ne-a spus acesta într-o vizită organizată la cramă pentru presă. Temperaturile bune, lipsa precipitațiilor din august și septembrie, contracararea din timp a bolilor și dăunătorilor au creat condiții pentru soiurile cultivate în podgoria Târnavei – atât calitativ, cât și cantitativ. „Condiţiile climatice de anul acesta au fost deosebite. În afară de cantitate. Când cantitatea este foarte mare, te aştepţi să nu ai calitate deosebită, dar lunile august şi septembrie au salvat calitatea„, a precizat reprezentantul cramei.
Primul Petit Manseng din România, vinficat în dulce, la Jidvei
O noutate pe care o pregătește Jidvei este lansarea primului Petit Manseng, cel mai probabil anul viitor, aflat în teste de câțiva ani pe pământ românesc. Soiul originar din Gasconia (sud-vestul Franței) va fi vinificat în dulce. Petit Manseng are boabe mici și pieliță groasă, de culoare aurie, cu tentă verzuie, cu randament scăzut de must. Potrivit reprezentantului cramei, notele distinctive ale vinului sunt de clementină, portocală și fructe tropicale. Site-ul Jidvei și alte website-uri din internaționale dau și mango, ananas, guava, flori, condimente dulci. Uneori, se simt și accente de ceară de albine, banană și nucă de cocos. E descris ca un vin cu aciditate mare, dar această dulceață florală o echilibrează foarte bine. Astfel, deși e dulce, își păstrează prospețimea până la 2 ani în sticlă, a mai spus directorul tehnic de la Jidvei. Potrivit informațiilor afișate pe site-ul Jidvei, vinul se va comercializa în sticle de 350 ml sau 375 ml, la prețul de 50 de lei în horeca (cluburi, baruri, anumite restaurante), magazine de specialitate și pe e-shop-ul Jidvei. Imaginea acestuia a fost și obiectul unui concurs adresat studenților Universitatății de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, desfășurat în primăvară.
Franța e cel mai mare producător de Petit Manseng. În momentul de față, este autorizat și în Toscana și Sicilia, în regiunea Bască, iar medii prielnice pentru plantare s-au găsit în Australia și SUA. Acum, este sub observație în Bolzano, precum și în Podgoria Târnave, la Jidvei.
Activități la Centenar – Vinul Unirii și campania națională Moment de Mare Unire
„Să ne gândim măcar un minut pe zi la țara asta” , a tot reamintit pe parcursul vizitei noastre la cramă, Claudiu Necșulescu, președintele Jidvei, vorbind și de activitățile întreprinse de Jidvei pentru sărbătorirea Centenarului. Una din noutățile anului a fost lansarea etichetei aniversare Vinul Unirii. Aceasta este disponibil în două sortimente: Feteasca Regală și Roze – cupaj de Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Shiraz.
„Vinul Unirii a luat naștere din dorința noastră, a marii familii Jidvei, de a reda prezentului ceea ce trecutul ne-a dăruit mai valoros, de a pune în lumină acele sentimente și trăiri care au făcut posibilă îndeplinirea celui mai puternic act din istoria României. Cred că trebuie să ne mărturisim bucuria că suntem români. Acesta este mesajul cel mai important pe care trebuie să îl transmitem tinerilor”, a spus Claudiu Necșulescu.
O altă acțiune e campania națională Moment de Mare Unire, împărțită în mai multe secțiuni – Cuvinte de Mare Unire, Artă de Mare Unire și Muzică de Mare Unire. Jidvei îndrumă tinerii spre documentare și învățare, îndeamnă românii de pretutindeni să împărtășească poveștile auzite de la cei ce au trăit clipele Unirii și contribuie la portretizarea ei în culori și la redescoperirea cântecelor istorice și atriotice.
Vizita la crama și castelul Bethlen Haller
Vizita la Jidvei, despre care, probabil, se știe că este cea mai mare din România (2.500 ha cultivate, 25 milioane sticle anual) – am mers atât la crama din Jidvei, cât și la cea mai nouă din Tăuni – a fost prilej de degustare și a unor vinuri din producția lui 2018, direct de la tanc – Fetească Regală, Fetească Albă, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc, a spumantelor produse după metoda tradițională în Tăuni. Am mers de am gustat și delicioasele boabe de Traminer roz, direct de pe butaș, lăsate la stafidit în vie – pentru ice wine, vinul desert de la Jidvei.
Iar seara ne-am bucurat de un ospăț ca de Centenar cu eJidvei brut (rose) și extrabrut (alb), un Pinot Gris de vinotecă din 2009, foarte bun și etichetele din edițiile exclusiviste Owner’s Choice și Mysterium. Preferințele mele merg spre Jidvei Rose extrabrut, Jidvei Rose brut, Ana Chardonnay, Mysterium Rose și, bineînțeles, Gewurztraminerul Grigorescu de care m-am îndrăgosit acum vreo 10 ani, dacă nu și mai bine, la un Vinvest. Nu a lipsit nici taraful Jidvei. În încheiere, ca reviewer de food, pot să vă spun că mâncarea făcută la castel este foarte bună, de la cerbul și mistrețul lăsate la marinat o săptămână, la sarmale – din care până și eu am gustat. Iar castelul Bethen Haller (construit la 1570 și refăcut ulterior de contele Ștefan Bethlen, după modelul castelului Chambord din Franța) care, de fapt, a fost și unul dintre motivele pentru care am primit invitația de a veni aici este, într-adevăr, un monument istoric de o frumusețe impresionantă. Un reportaj de călătorie vedeți și pe blog aici. Iar despre crama Jidvei, echipa vinul.ro a scris cu nenumărate ocazii aici.
Foto 1 – Castelul Bethlen Haller din Cetatea de Baltă – @Daniel Bereș.